Kot so zapisali v Slovenskem gledališkem inštitutu (Slogi), razstava "podaja fotografsko ujete gledališke trenutke, ki manifestirajo raznorodne oblike čustvenih naklonjenosti v uprizoritvah besedil starejših in sodobnih slovenskih dramskih avtorjev, v interpretaciji prepoznavnih igralskih obrazov iz različnih gledaliških hiš".

Osrednji kriterij izbora je bil uprizoritveno soočenje z besedili slovenskih dramskih avtorjev v slovenskih gledaliških institucijah, pri odbiranju motivov čustvene naklonjenosti pa sta bila avtorja Ana Perne in Primož Jesenko pozorna tudi na razmerja, kjer se predanost drugemu že bliža svojemu nasprotju, kot tudi tista, ki presegajo heteronormativno razumevanje, so pojasnili v Slogiju.

Ta razstavo pripravlja v sodelovanju s Prešernovim gledališčem Kranj, kjer bo spremljala letošnjo izdajo Tedna slovenske drame. Kot so zapisali v Slogiju, se je potrdilo, da prepričljiva stalnica repertoarjev slovenskih gledališč ostajajo dela Ivana Cankarja, ob vnovičnih uprizoritvenih branjih besedil starejšega datuma nastanka pa prav festivalski profil Tedna slovenske drame odpira prostor naslednicam in naslednikom slovenskih dramskih klasikov. Razstava, ki vsebinsko temelji na subtilnosti slovenskih avtorjev gledališke fotografije, vključuje tudi fotografije iz uprizoritev nekaterih nagrajenih besedil.

Najstarejša prikazana fotografija je iz leta 1938, najnovejša iz leta 2023. Skoraj stoletni razpon pokaže, da se variacije ljubezni v gledališču kot odrazu družbe nezadržno širijo in plastijo, so še zapisali v Slogiju.

Razstavo si je na Gallusovem nabrežju mogoče ogledati do 21. marca, v Kranju pa bo razstava na ogled od odprtja Tedna slovenske drame na svetovni dan gledališča, 27. marca.

V Ljubljani je razstava del druge izvedbe LUV festa – festivala ljubezni, umetnosti in vandranja, ki bo sicer potekal med 8. februarjem in 12. marcem. Pod skupno temo ljubezni bo povezal pestro kulturno dogajanje, od koncertov, gledaliških, opernih in baletnih predstav, literarnih dogodkov, filmskih projekcij do performansa in plesa. Poskrbel bo tudi za številna doživljajska vodstva po mestu in razstavah ter delavnice za vse generacije, so sporočili organizatorji festivala.