Restavriranje štukatur in poslikav v cerkvi poteka vse od leta 2017, restavriranje ladje pa je dvoleten projekt, ki bo končan prihodnje leto.

Projekt, ki so ga začeli letošnjega 22. julija in končali konec oktobra, je obsegal konservatorsko-restavratorski poseg na štukaturah kapitelov, pilastrov in profiliranega venca v ladji cerkve. Delo je zajemalo območje od vhodne stene do polovice ladje, je za STA povedala odgovorna konservatorka Zavoda za varstvo kulturne dediščine območne enote Nova Gorica Minka Osojnik.

"Izvedla se je pritrditev odstopljenih elementov, utrjevanje nosilca, pritrditev in fiksiranje odstopajočih delov na arhitekturni nosilec. Štukature so bile nato očiščene, utrjene, pokitane in retuširane, na nekaterih delih je bila nanesena nova pozlata. Iz pilastrov se je odstranila neustrezna sekundarna rjava preslikava," je dela opisala Minka Osojnik in dodala, da so popravili vse večje in manjše poškodbe, ob koncu pa je sledila še barvna izpopolnitev štukatur. Dela je izvedla restavratorka iz Vidma Emanuela Querini s sodelavci.

Dodatno so izvedli tudi sondažne raziskave barvnih tonov sten v ladji, ki bodo v pomoč pri pripravi barvne študije za oplesk sten v cerkvi.

Restavratorska dela, ki jih sofinancirata ministrstvo za kulturo in Mestna občina Nova Gorica, so bila tudi predstavljena širši lokalni skupnosti v okviru delavnice Zakladi naše Kostanjevice, ko si jih je pod strokovnim vodstvom ogledalo okoli 300 otrok in 30 odraslih.

Restavratorje čaka še največji izziv – restavriranje štukatur in poslikav v prezbiteriju, kar bo verjetno najzahtevnejše delo na objektu do zdaj. "Prezbiterij je namreč vojne vihre preživel dokaj nepoškodovan, zato so v tem delu skoraj v celoti ohranjene štukature iz 17. stoletja, ki pa so po nekaj stoletjih, potresih in pretresih v zelo slabem stanju," je še povedala Minka Osojnik.