Kot so zapisali pri Festivalu Ljubljana, je prvi tajski profesionalni orkester v 15 letih delovanja postal mednarodna senzacija.

Na programu tokratnega koncerta tajski filharmoniki predstavljajo delo rojaka Naronga Prangčaroena. Ta je skladbo Fenomen napisal kot poskus prikaza občutij, ki jih doživlja ob nepojasnjenih in skrivnostnih pojavih, kot je severni sij. Slišati bo mogoče še Koncert za violino in orkester št. 2 v d-molu enega največjih violinistov svojega časa Henryka Wieniawskega in skladbi Amerikanec v Parizu Georga Gershwina ter Zgodba z zahodne strani Leonarda Bernsteina. Skladatelja sta pri svojem delu črpala iz evropske glasbene tradicije in ameriškega džeza.

Tajski filharmonični orkester je postal prepoznaven po izvajanju raznovrstnega repertoarja, tako klasičnega kot modernega, pa tudi po promociji tajske tradicionalne glasbe v orkestralni obliki. V dobrih 15 letih delovanja se je pod umetniškim vodstvom islandskega dirigenta Gudnija Emilssona razvil v mednarodno uveljavljen orkester. Orkester je zacvetel pod taktirko glavnega dirigenta orkestra, Italijana Scarana, čigar repertoar zajema uveljavljena operna in tudi sodobnejša dela, zlasti balete 20. stoletja.

Madžarski violinist Kristof Barati je otroštvo preživel v Venezueli, kjer je igral za množico najboljših orkestrov v državi. Na Madžarsko se je vrnil, da bi študiral na Akademiji za glasbo Franza Liszta, kjer je bil njegov mentor Eduard Wulfson. Nedavno je nastopil v Hollywood Bowlu z Losangeleškimi filharmoniki, v Londonski festivalni dvorani z Londonskim filharmoničnim orkestrom in bil leta 2016 solist na otvoritvenem koncertu Festivala Verbier, kjer je izvedel vse Bachove sonate in partite za solo violino.