Letošnji festival temelji na izboru izvajalcev folk-fusiona, eksperimentalne, džezovske, elektronske in avtorske glasbe, pa tudi na množici cirkuških predstav, performansa in improvizacijskega gledališča ter predstav in delavnic za odrasle. Od jutra do večera bo potekal tudi kuriran program za otroke in družine ter številne ustvarjalne delavnice.

Letošnja tema je Polhn Grad, kar se navezuje na tukaj razširjen običaj polhanja, družbenih in kulturnih običajev, prisoten pa je kanček kritičnosti v povezavi z aktualno problematiko gradu Snežnik. Obiskovalec se bo tako lahko znašel v Polhzervatoriju, padel v časovno kapsulo Polhprihodnosti, si odpočil v Polhovem gnezdu, si dal duška v gostilni, kjer se zbirajo lovci, opazoval pokrajino s prež na Polhstrešju ali si očistil vest na Polhovem Potu do kapelice, obljubljajo organizatorji.

Glavna organizatorja festivala sta KUD Plavajoči Grad in Društvo ljubiteljev gradu Snežnik. Vizija festivala je dolgoročna oživitev kompleksa Snežnik, saj grajske pristave, kljub vloženim milijonom, sicer že več kot desetletje samevajo in propadajo.

Plavajoči grad ima tudi svojo festivalsko valuto kojn. Vsak obiskovalec bo dobil pet kojnov, ki jih bo po lastni izbiri razdelil med nastopajoče, med katere se bo tudi razdelil ves dobiček festivala glede na število prejetih kojnov. Njegova vrednost se bo določila šele po koncu festivala.

Letos je festival nadgrajen v platformo izobraževanja, začasno umetniško akademijo, ki je v okolici gradu Snežnik že pred samim festivalom dva tedna gostila 12 mojstrskih delavnic s področja uprizoritvenih umetnosti, plesa, cirkusa in glasbe.

Istočasno z akademijo je na istem mestu 70 glasbenikov iz 21 držav ustvarilo Etno Histeria World, ki je že odpotoval na turnejo po Sloveniji in Italiji in jo bo končal prav s petkovim nastopom na festivalu.