Dogodek se začenja na Židovskem trgu, naslednja dva petka pa bo prizorišče v Kulturnem inkubatorju. Vsi koncerti se začenjajo ob 20. uri.

Kot je poudarila strokovna delavka za pripravo kulturnih projektov in vodja festivala Lina Valant Sičanović, jih veseli, da bodo dogodek, ki je lani odpadel zaradi dežja, letos le izpeljali. "Ostajamo zvesti tradiciji treh petkov ter bogatemu glasbenemu programu, ki je za obiskovalce v celoti brezplačen," je dodala.

Letos so v ekipo z natečajem povabili mlade, tako da ima festival novo vizualno podobo, ki jo je izdelala mlada grafičarka Melani Kumin, številni mladi pa so in bodo vpeti tudi v organizacijo in izvedbo festivala. Tudi na oder bodo stopili mladi glasbeniki iz mariborskega in ljubljanskega konservatorija ter celjske glasbene šole, za njimi pa bodo nastopili že uveljavljeni, a še vedno mladi jazz glasbeniki.

"Zelo smo zadovoljni, da so se ponovno odzvale tudi kulturne ustanove, ki delujejo v sklopu Kulturne četrti Židovska, in prispevale raznolik dodaten umetniški program, ki bo spremljal dogajanje na glavnem odru," je še dodala Valant Sičanović.

Današnji prvi festivalski večer na Židovskem trgu bo poskrbel za zvrhano mero odlične glasbe, saj bodo na glavni oder stopili dijaki Konservatorija za glasbo in balet Maribor, ob 22. uri pa bo še koncert Beat project Rene Grajfoner.

Naslednji petek se bo "jazzanje" preselilo v Kulturni inkubator na Koroško cesto, kjer bodo nastopili učenci Glasbene šole Celje, za njimi pa zasedba Little Street Charmers, ki preigrava jazzovske standarde iz 20. in 30. let dvajsetega stoletja.

Festivalsko dogajanje bodo sklenili 14. junija, ko bodo na istem prizorišču nastopili še dijaki Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, za njimi pa Jernej Vindšnurer Harp Quartet. Gre za enega vodilnih jazz orgličarjev v Sloveniji in širše.

Dodaten program, ki bo dogajanje na glavnem odru spremljal vse tri petkove večere, bodo soustvarile vse kulturne ustanove, ki delujejo na Židovskem trgu in so povezane v Kulturno četrt Židovska: GT22, Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, Društvo likovnih umetnikov Maribor z Galerijo DLUM, Fotoklub Maribor s Fotogalerijo Stolp in seveda Galerija Media Nox, ki deluje pod okriljem MKC-ja Maribor.

Med drugim pripravljajo sprehode po razstavah partnerskih ustanov, ki bodo na festivalske dni obratovale s podaljšanim delovnim časom, tako na Židovskem trgu kot tudi v Kulturnem inkubatorju pa bodo pripravili brezplačne ustvarjalne delavnice, v sklopu katerih bodo udeleženci gubali origamije, oblikovali naslovnice glasbenih zgoščenk in krasili platnene vreče.

V Kulturnem inkubatorju bosta na ogled tudi razstavi #Brezfiltra študentk mariborske filozofske fakultete ter Business is Business mladega umetnika Jurija Hartmana.