Festival, ki bo potekal do 3. septembra, bo v starem mestnem jedru ponudil 23 različnih prireditev za različne okuse in generacije.

Letošnji festival prinaša deset koncertnih dogodkov. Po drevišnjem velikem koncertu na Loškem gradu bo v soboto v Grajski kavarni zazvenela countryglasba. Prihodnji teden pa bosta na gradu še Diskölöka za ljubitelje elektronske glasbe in koncert Murata & Joseja, Trkaja, Nipkeja, Drilla in Ezre za ljubitelje rapa.

Za ljubitelje klasične glasbe bo tudi tokrat poskrbel škofjeloški orkester Amadeo s koncertom Škofjeloški virtuozi. S Cankarjevega trga bo mogoče slišati koncerte glasbenih skupin Štedientje, Moveknowledgement in Auto, Spodnji trg pa bo oživel to nedeljo, ko bo na trgu pred Kaščo skupna miza Kreativnic, pri čemer bodo za popestritev dogodka poskrbeli Zvezdana Novakovič in Baba'n'Dica.

Na Cankarjevem trgu bodo ustvarjalne delavnice, plesni večeri in kino pod milim nebom. V starem mestnem jedru Škofje Loke pa bo mogoče uživati tudi v različnih uličnih in plesnih predstavah. Za najmlajše bosta na voljo predstavi Skoraj najboljši cirkus in Pika Nogavička, za malo starejše pa glasbeno-plesna predstava Kar smo (bili) in glasbeno-pripovedovalska predstava Živel je kralj Matjaž.

V Loškem Pubu, kjer bo že to soboto žur z glasbeno skupino Alo!Stari, bo prihodnji teden potekal večer stand-up komedije Loka se smeje. Festival pa se bo končal v slogu poezije. Na Trgu pod gradom bo prihodnjo namreč soboto večer poezije s Črno skrinjico. Kaj pa se zgodi, ko se združita glasba in poezija, pa bo pokazal koncert Hamlet Express, s katerim bodo zaključili letošnjo sezono Bralnic.

Kot je pojasnila Jana Fojkar iz javnega zavod 973, ki skrbi za organizacijo prireditev in dogodkov v Škofji Loki, festival povzema in končuje poletno dogajanje v mestu, ki se je junija začelo s številnimi dejavnostmi ob praznovanju 1050-letnice Škofje Loke. Kot je poudarila Fojkar, so dogodki Pisane Loke namenjene čisto vsem, ki se želijo pred začetkom jeseni in šole še malo pozabavati.

"Na svoj račun bo prišel vsak ljubitelj kulture, ne glede na okus," je zagotovil tudi škofjeloški župan Tine Radinja in dodal, da Pisana Loka prinaša pester nabor kakovostnih izvajalcev. Letos pa bo festival, podobno kot vsi škofjeloški dogodki od katastrofalne vodne ujme dalje, imel tudi solidarnostno noto za pomoč prizadetim občanom.

Trenutno bi že morala potekati tudi pripravljalna dela za celovito prenovo Mestnega trga in Klobovsove ulice, s katero bi staro mestno jedro dobilo novo podobo, vendar se projekt zamika. Kot je pojasnil župan, se najprej osredotočajo na intervencijska in sanacijska dela po poplavah, pri čemer s svojimi ekipami sodeluje tudi izbrani izvajalec Gorenjska gradbena družba. Na območju občine je po ujmi odprtih še več kot 50 delovišč.

"Potem bomo naredili evalvacijo, kako naprej z omenjeno naložbo," je dejal župan in pojasnil, da bo treba v občini verjetno nekatere naložbe ustaviti, saj bo sanacija škode kljub pomoči države terjala velika finančna prizadevanja občine. Poškodbe občinske infrastrukture so trenutno ocenjene na od 60 do 100 milijonov evrov, veliko škodo pa na svojih objektih imajo tudi občani.