Na natečaju lahko sodelujejo avtorji in avtorice, stari najmanj 16 let. Finale turnirja bo 22. aprila v Mariboru.

Na natečaju lahko avtorji sodelujejo le z eno pesmijo, ki ne sme biti daljša od 60 verzov. Pregledala jih bo strokovna žirija v sestavi Irena Novak Popov, Jure Jakob in Veronika Šoster ter izbrala 24 najboljših.

Izbrani avtorji in avtorice se bodo nato udeležili polfinalnih turnirjev, ki bosta 25. marca v Rogaški Slatini in 31. marca v Idriji. V vsakem polfinalu bo žirija izbrala štiri finalne pesmi, dve pa občinstvo z glasovanjem. Dvanajst izbranih pesnic in pesnikov se bo zatem 22. aprila s svojimi pesmimi predstavilo v Mariboru.

V finalu bo žirija izbrala vitezinjo ali viteza pesniškega turnirja 2023, ki bo prejel ročno kovano vrtnico, knjigo Orfejev spev in denarno nagrado v višini 1000 evrov. Svojo zmagovalko bo z glasovanjem izbralo tudi občinstvo. 24 izbranih pesnic in pesnikov pa se bo z videoposnetki svojih pesmi v lastni interpretaciji potegovalo še za nagrado vizir, so sporočili organizatorji.

Avtorice in avtorji naj svojo pesem do 6. februarja pošljejo na naslov Kulturno-umetniško društvo Pranger, Partizanska 5, 2000 Maribor. Ker je natečaj anonimen, naj bodo pesmi podpisane s šifro, v posebni ovojnici z enako šifro pa naj bodo avtorjevo ime, priimek, naslov, elektronski naslov in telefonska številka.

Imena 24 izbranih avtoric in avtorjev bo strokovna komisija objavila 8. marca.

Pesniški turnir je leta 2001 začela prirejati Založba Pivec na pobudo Zore A. Jurič, ki je idejo za tovrstno prireditev povzela po romanu Marpurgi mariborske literarne zgodovinarke in pisateljice Zlate Vokač Medic. V njem je opisan srednjeveški viteški pesniški turnir na gradu Riegersburg.

Lani je vitezinja poezije postala Miljana Cunta s pesmijo Ura.