Zbirke so kot kulturna dediščina prostor hranjenja predmetov, njihove fizične obravnave, naracije in interpretacije. So generator idej, spomina, zgodovine in navdiha ter fizični dokaz znanja. Mnogotere značilnosti predmetov v zbirkah odkrivamo skozi raziskovanje, ki je lahko vsakokrat drugačno, glede na sledenje vprašanju, ki si ga zastavimo, so o posvetu zapisali na spletni strani muzeja.

Ob tem so še dodali, da zgodovinska dela lahko zaradi procesov, ki jih prek njih definiramo, prispevajo k razumevanju tega, kaj oblikovanje je in kako oblikovalci delujejo.

Na posvetu naj bi med drugim obravnavali vprašanja, kot so: kako lahko zbirka ustvarja in vzpostavlja znanje oziroma odpira prostor diskusije in konstruktivnega spora, kako bi se dalo uporabo primarnih materialov vključiti v pedagoški proces za lažje in privlačnejše poučevanje zgodovine ter kako lahko primarni viri služijo kot navdih za sodobne ustvarjalce.

Prvi, dopoldanski del posveta je namenjen razpravi o zbirkah kot prostoru idej in znanja, popoldanski del posveta pa razpravi o zbirkah kot podlagi za poučevanje in raziskovanje na področju oblikovanja.

Posvet je del spremljevalnega programa ob razstavi Jože Brumen: modernistični oblikovalec in umetniški erudit, ki je nastala v organizaciji MAO-ja, Fundacije Brumen in Društva Pekinpah.