V Sloveniji bo med 16. in 19. novembrom, to bo njegovo drugo gostovanje v Sloveniji, prvič je bil na obisku leta 2015. Štiridnevno gostovanje sodi v projekt Pranger Lyrikbook II, namenjenem mednarodnemu mreženju in uveljavitvi slovenske poezije v prevodih.

V sredo se bo v Atriju ZRC-ja pogovarjal z Urško P. Černe, vodjo Prangerja, sovodjo programa države gostje na mednarodnem Leipziškem sejmu 2007 in avtorico slogana Slowenien: die dichteste Dichtung pro m2 (slovenska prilagoditev, ki jo je izbrala, se je glasila Gostoljubna gostobesednost, dobesedni prevod pa bi bil Slovenija: najgostejša poezija na m2).

Pretresla bosta stanje mednarodnega presajanja poezije v Nemčiji in Avstriji ter Švici, možnosti uveljavitve slovenske poezije v nemškem prostoru, pregledala primere dobrih praks in skušala orisati realna pričakovanja Frankfurta 2023 – tudi s stališča presajanja humanističnih del. Pogovor bo povezovala Nada Grošelj in je bil na novembrski termin prestavljen kot del 18. Festivala Pranger.

Asmus Trautsch se je rodil leta 1976 v Kielu, živi v Berlinu. Študiral je kompozicijo/glasbeno teorijo, nemško književnost in filozofijo ter iz te tudi doktoriral. Leta 2003 sta z Bettino Hartz ustanovila založbo Lunardi, specializirano na zahtevno mlado literaturo.

Dolga leta je stalni sodelavec založbe Verlagshaus Berlin. Prejel je več štipendij, med drugim za bivanje v umetniških rezidencah na gradovih Solitude in Wiepersdorf. Prvo samostojno pesniško zbirko z naslovom Treibbojen (Proste plovke) je izdal leta 2010.

V istem letu je zanjo prejel nagrado Berlinske literarne delavnice, ki jo je izbrala za enega izmed štirih najpomembnejših pesniških prvencev leta v nemško govorečem prostoru. Od leta 2013 izdaja serijo poetoloških esejev in estetske refleksije, Edition Poeticon. Leta 2015 je kot štipendist Goethe-Instituta Slovenija bival v pisateljski rezidenci v Novem mestu, takrat je nastalo nekaj prevodov izpod peresa Braneta Čopa. Leta 2021 je pri Verlagshaus Berlin izšla Trautscheva druga zbirka, ki nosi naslov Caird.