Razstava predstavlja 176-letno delovanje jezuitskega kolegija v Ljubljani, ki so ga vodili patri jezuiti. Iz njega so izšli številni pomembni slovenski znanstveniki, humanisti, kulturniki, je zapisano na vabilu k odprtju razstave.

Dijak in profesor jezuitskega kolegija pri sv. Jakobu v Ljubljani je bil tudi jezuit Ferdinand Avguštin Hallerstein (1703–1774).

Hallerstein je bil sredi 18. stoletja priznan astronom, znanstvenik, matematik, kartograf, misijonar in diplomat na Kitajskem.

Razstava želi nakazati, iz kakšnega humusa je zrasel ta veliki znanstvenik. Kitajska naj bi sicer Ljubljani podarila kopijo astronomske naprave, obročaste krogle, ki jo je v Pekingu izdelal prav Hallerstein.

Arhiv Republike Slovenije domuje v palači, ki jo je zgradil jezuit Gabrijel Gruber, inženir, matematik, hidrotehnik in arhitekt ter profesor jezuitskega kolegija. Na katedri za mehaniko je poučeval risanje, geometrijo, hidravliko in inženirske predmete, namenjene obrtnikom.

Sedanji jezuitski kolegij v Ljubljani je bil ustanovljen leta 2017 kot naslednik jezuitskega kolegija med letoma 1597 in 1773.