Razstava bo v Desnem in Osrednjem atriju Mestne hiše na ogled do 10. avgusta.

Društvo keramikov in lončarjev (DKL) že vrsto let deluje po načelu, da člane društva pri snovanju del vodi skupna tema, kar različne ustvarjalce dodatno poveže, obenem pa poskrbi, da so dela sveža in nova. Letošnja tema je Pritisk – pritisk v smislu fizičnega, psihičnega, časa, preteklosti, dejanj.

Na razstavi se predstavlja 65 članov DKL-ja. Društvo združuje akademske kiparje, akademske slikarje, oblikovalce, likovne pedagoge, arhitekte in člane različnih drugih poklicev, vsem pa je skupno izražanje v keramiki. Na razstavi predstavljeni izdelki so rezultat navdiha, kot tudi likovnega in tehnološkega znanja.

Razstavo bo pospremil spremljevalni program. Vsako sredo bodo od 17. do 19. ure potekale brezplačne delavnice, ki jih bodo vodili člani društva.

Kot piše na spletni strani Zveze kulturnih društev Ljubljana, je DKL zaživel v želji po kakovostnem razvoju in predstavitvi keramike in lončarstva na slovenskih tleh. Cilji društva so promocija dejavnosti, izobraževanja, izmenjava izkušenj ter medsebojno povezovanje.

Potrebo po združevanju keramikov je potrdilo številno članstvo, ki je že v prvem letu naraslo na 80. DKL danes v svojih vrstah združuje tradicionalne lončarje in oblikovalce unikatne keramike iz vse Slovenije in nekaj članov iz zamejstva.

Kot še piše, se v DKL-ju trudijo, da bi dali keramiki, temu tako širokemu področju, veljavo, ki jo v svetu že ima, pri nas pa se razvija z lastno iniciativo in veliko truda posameznikov, ki jim glina, zemlja, ta prvinski material, pomeni izziv, možnost kreativnega izražanja, sredstvo preživetja, možnost raziskovanja in neusahljiv vir navdiha.