Gradnja poteka po zahtevah zavoda za varstvo kulturne dediščine, ki zahteva ohranitev kamnitega zidu. Posebnost parkirišča bo tudi namakalni sistem.

Kot je za STA povedal žirovniški župan Leopold Pogačar, je ureditev parkirišča na Rodinah nujno potrebna, saj obiskovalci bližnje Jalnove hiše in pokopališča do zdaj niso imeli kje parkirati. Avtomobile tako puščajo tudi na vozišču ali ob njem, kar ni najbolj varno.

Zdaj se gradnja parkirišča bliža koncu, trajala pa je dlje, kot je bilo predvideno. Začetek del je bil načrtovan že v letu 2019, vendar je nastala zamuda zaradi usklajevanj z Direkcijo RS za infrastrukturo in Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Ta je postavil tudi nekaj pogojev pri ohranjanju kulturne krajine, s čimer je ureditev parkirišča postala zahtevnejša.

Parcela, ki jo je občina odkupila za potrebe gradnje parkirišča, je bila namreč z juga, severa in deloma z zahoda omejena z dotrajanim kamnitim zidom, zloženim na suho. Zavod je zid in njegovo gradnjo prepoznal za posebnost tega območja, zato je zahteval njegovo čim večjo mogočo ohranitev oziroma sanacijo v videzu obstoječega suhozida, s čimer se ohranja avtentičnost kulturne krajine.

Ročno zlaganje kamnov nazaj na njihovo mesto sicer zahteva več časa, vendar pa so dela zdaj že pri koncu in bodo predvidoma končana še ta mesec. Trenutno potekata tudi ureditev parkirnih boksov in namakalnega sistema. Parkirišče mora biti namreč zatravljeno. Da bo trava tudi poleti rasla, pa so za parkirišče izdelali namakalni sistem.

Župan sicer zaradi tega kakšne večje podražitve naložbe, ki je vredna 210.000 evrov, ne pričakuje. Na parkirišču, ki obsega območje okoli 740 kvadratnih metrov, bo 27 parkirnih mest. Namenjena bodo večinoma turističnim obiskovalcem poti kulturne dediščine, ki v žirovniški občini povezuje rojstne hiše Janeza Jalna, Frana Saleškega Finžgarja, Franceta Prešerna in Matije Čopa ter čebelnjak Antona Janše.

Prav zaradi obiska omenjenih kulturnih objektov namerava občina v prihodnje zgraditi še parkirišče za dva avtobusa v Doslovčah, kjer imajo organizirane skupine in posamezniki prav tako težave s parkiranjem ob obisku Finžgarjeve rojstne hiše.