Prva skladba koncerta nosi naslov to those torn away from an embrace (tistim, ki iztrgani so iz objema) in je delo izpod peresa mladega slovenskega skladatelja Iztoka Kocena, ki je študij kompozicije končal v razredu Dušana Bavdka na ljubljanski Akademiji za glasbo, dirigiranje pa je študiral pri Marku Letonji.

Ob ustvarjanju za orkester, komorne zasedbe in različne solistične inštrumente je po navedbah SNG Maribor opazna predvsem Kocenova afiniteta do vokala, kar potrjujejo kompozicije za različne zborovske sestave, komorni operi Nesrečni ljubimec (2015) in Nepotrebna (2018) ter že omenjena skladba, ki je nastala leta 2018 na angleško poezijo Hane Alhadi.

"(Post)modernistično zanikanje sintaktičnih pravil, ki se kaže v samosvojem zapisovanju naslova skladbe oziroma pesemskega cikla, ter sama strukturiranost poezije se pomenljivo odražata v formi glasbenega dela, ki bi ga lahko opredelili kot prekomponirani simfonični samospev," je v spremnem besedilu ob koncertu zapisal Benjamin Virc.

V nadaljevanju sta na programu nocojšnjega koncerta Koncert za violino in orkester v D-duru Ludwiga van Beethovna ter Simfonija št. 1 v D-duru Franza Schuberta.

Philipp von Steinaecker je bil prvi dirigent programa Melgaardov mladi dirigent (Melgaard Young Conductor) londonskega Orchestra of the Orkestra dobe razsvetljenstva. Odtlej je sodeloval s številnimi orkestri. V sezoni 2020/2021 je začel večletno sodelovanje z Reško filharmonijo kot glavni gostujoči dirigent; na isto mesto ga je angažirala tudi Slovenska filharmonija na začetku sezone 2019/2020.

Violinistka Lana Trotovšek je prvič nastopila leta 2012 skupaj z Marijinskim gledališčem pod taktirko Valerija Gergijeva, po omenjenem debiju pa je nanizala več nastopov z nekaj najvidnejšimi svetovnimi orkestri. Živi v Londonu, kjer je zaposlena kot profesorica na konservatoriju za glasbo in ples Trinity Laban.

Leta 2021 je za svoje dosežke prejela nagrado Prešernovega sklada, letos pa to nagrado prejme sopranistka Andreja Zakonjšek Krt, ki je od sezone 1996/1997 kot solistka redno zaposlena v Operi SNG Maribor, kjer se je predstavila v številnih vlogah. Njen obsežni koncertni repertoar vključuje dela od zgodnjega baroka pa vse do glasbe 20. stoletja in sodobnega časa.