Almira Ćatović je večkrat nagrajena umetnica, prejemnica nagrad na natečaju Slovenia Press Photo. Za seboj ima številne skupinske in samostojne razstave v Sloveniji in tujini, od leta 2009 je tudi članica Fotokluba Maribor.

"Ples je proslavljanje, ples je govorica. Govorica onstran besede. Lasten je vsem ljudem po svetu v celotni zgodovini, kjer je od posnemanja bojnih in živalskih plesov prešlo v obliko ritualov, uporabljenih v obredne namene kot posvečeno dejanje, kot del verskega obreda in oblike komunikacije, kjer sta umetnik in njegova umetnina neločljivo povezana v eno," je ob razstavi zapisala fotografinja.

"Prek plesa lahko vstopamo v druga stanja zavesti, omogoča pa tudi to, da telo postane glasbeni instrument. Vse od prazgodovine, od časa antične Grčije in njenih misterijev, Afrike, do sibirskega ali ameriškega šamanizma in vse do najbolj sodobnih plesov našega časa, povsod človek s plesom izraža isto potrebo po osvoboditvi, po izražanju radosti in slavljenju življenja," je dodala.

Fotografski muzej Maribor, ki sodi pod okrilje Muzeja narodne osvoboditve Maribor, se ponaša s stalno razstavo Zbirke Avgusta in Marie Bohanec, ki vsebuje 1645 eksponatov, med katerimi je več kot 1100 fotoaparatov, filmskih kamer in projektorjev. Del muzeja je tudi galerija, v kateri razstavljajo dela mojstrov fotografije.