Večina slik je v ležečem, razmeroma ozkem in dolgem formatu, ki že sam po sebi izraža stisko in tesnobnost. Prevladujejo motivi človeških figur, živali, rastlin in predmetov, ki lebdijo v brezprostorju, katerega koordinate so tu in tam nakazane, nikakor pa ne obvezujoče. Posamezen motiv je od ozadja, ki je večinoma monokromno ali sestavljeno iz barvnih zaplat organskih oblik, ločen z obrisno risbo, ki zamejuje njegov bivanjski prostor kot neke vrste kokon.

Kot je o umetniku zapisala likovna kritičarka Mojca Grmek, je Luka Širok eden vidnejših umetnikov mlajše generacije na Goriškem. Po izobrazbi je slikar, vendar ustvarja v različnih medijih – sliko, risbe, kolaže, printe, fotografije, instalacije ali kombinacije naštetega. Svoj značilno eklektičen pristop uporablja tudi znotraj posameznega medija, v slikarstvu denimo kombinira različne tehnike (pastel, tuš, akril, olje, sprej), jezike (abstrakcija, figuralika) in sloge, instalacije pa ustvarja iz najdenih predmetov in materialov, ki jih poveže v novo celoto, včasih tako, da jih preprosto sestavi v kompozicijo, včasih pa jim doda tudi malo plastiko, ki jo izdela sam, in/ali barvo.

Hiter pregled umetnikovega slikarskega opusa, ki predstavlja glavnino njegovega ustvarjanja, pokaže, da so ga v različnih obdobjih delovanja pritegnile različne umetniške smeri, s podrobno analizo pa se iz tega eklektičnega konglomerata izluščijo sidrišča, okrog katerih je zgradil prepoznaven osebni slog.

Širok je maturiral na Umetniškem liceju Maxa Fabianija v Gorici in diplomiral na Akademiji lepih umetnosti v Benetkah smer slikarstvo. Sodeloval je v umetniških društvih Attivarte in SPA+A v Benetkah, trenutno pa je član združenja Fondazione Malutta a Venezia ter Društva likovnih umetnikov Severne Primorske Ajdovščina. Svoja dela redno predstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji in tujini. Živi in ustvarja v Goriških brdih.

Razstava v Mestni galeriji Nova Gorica bo na ogled do 28. junija.