Garzarolli je bil poleg graditelja mesta predvsem prodoren mislec in izjemen analitik prostora in časa, v katerem arhitektura nastaja in biva. Kot soustanovitelj in soavtor skupine Kras je v 80. letih preteklega stoletja zgradil ali na novo definiral mesto Sežana, so sporočili iz Kosovelovega doma v Sežani.

"Občinska stavba Sežane, Kulturni dom Srečka Kosovela (danes Kosovelov dom Sežana), mrliška vežica, hotel Klub v Lipici, galerija Avgusta Černigoja v Lipici in predvsem njegovi izjemno lucidne urbanistične misli in načrti, so naš prostor spremenili in mu določali nov značaj urbanega Krasa. Bil je velik poznavalec, proučevalec arhitekta in urbanista monarhije Avstro-Ogrske Maksa Fabianija," so v vabilo na razstavo zapisali v Kosovelovem domu.

Razstava Matjaž Garazarolli/arhitekt in urbanist Mediterana nudi vpogled na njegovo risalno mizo, v njegov izjemno bogat arhiv projektov, skic, zapiskov, ki se raztezajo od oblikovanja do urbanizma in njegovega širokega pogleda na arhitekturni kozmos in kratek čas bivanja človeka na planetu. Preplet arhitekture, urbanizma, izjemnega poznavanja zgodovine in umetnosti je Garzarolli slikovito prikazoval skozi svoja dela in skozi zgodbe, ki jih je delil s svojimi sodelavci in prijatelji.

Poleg pokojnega profesorja Marka Pozzetta ter prevajalca in publicista Tea Šinkovca je bil Garzarolli soustanovitelj Ustanove Maksa Fabianija, ki se mu s to razstavo poklanja in zahvaljuje za prenos izjemnega znanja, ki ga je delil.

Razstava bo na ogled do 22. avgusta.