Polonca Lovšin: Nazaj v mesto, kolaž št.10, 2011. Foto: KGLU
Polonca Lovšin: Nazaj v mesto, kolaž št.10, 2011. Foto: KGLU

"Umetničina velika zaskrbljenost za stanje narave se kaže v njenih delih, ki se gibljejo med performansom, fotografijo, videom in kolažem. S tem se tudi po formalni plati navezuje na nekatera dela Pina Poggija iz 70. let, kjer je Poggi v svojih uličnih performansih, imenovanih AU-proces, prav tako načel takrat pereča vprašanja, ki pa se v 50 letih niso dosti spremenila: ekologija, onesnaževanje, hrup, prenaseljenost, odtujenost, osamljenost ...," je o razstavi povedal kustos Jernej Kožar.

V Slovenj Gradcu bosta v Galeriji raum AU na ogled deli Nazaj v mesto (2011) in Opraševalski kolektiv (2016), ki neposredno naslavljata aktualno ekološko krizo, v središču obeh pa so čebele. Polonca Lovšin se s problematiko čebel, opraševanja in ekološke krize, ki se je zajedla globoko v našo kulturo, ukvarja od leta 2009, ko je naletela na novico, da urbano čebelarstvo prinaša večji pridelek kot podeželsko, so med drugim izpostavili pri Koroški galeriji likovnih umetnosti.

Razstava poteka v okviru projekta Popotovanje po Arte Utile, ki prek umetniških rezidenc na novo osmišlja manifest umetnika Pina Poggija Arte Utile oz. koristna umetnost iz sredine 60. let. Ta umetnost opisuje kot odgovorno silo v družbi, s katero je mogoče spremeniti svet.

Polonca Lovšin: Opraševalski kolektiv, kolaž, 2016. Foto: KGLU
Polonca Lovšin: Opraševalski kolektiv, kolaž, 2016. Foto: KGLU

Arhitektka in umetnica Polonca Lovšin je na Univerzi v Ljubljani diplomirala najprej na Fakulteti za arhitekturo (1996), nato še na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (2001), kjer je končala tudi podiplomski študij (2005). Doktorski študij vizualnih umetnosti je dokončala na Univerzi Bauhaus v Weimarju (2015). Doslej je sodelovala na številnih samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini ter gostovala na umetniških rezidencah v Evropi in ZDA. Je prejemnica več nagrad. Je samozaposlena v kulturi ter docentka za likovno umetnost na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru in Univerze na Primorskem. Prepoznavna je tudi po svojem raznolikem ilustratorskem delu.

Razstava bo v prostorih Galerije raum AU, ki spada pod okrilje nevladne organizacije raum AU, na ogled do 15. septembra letos v odpiralnem času razstavišča in po dogovoru.