Kip je iz marmorja izdelala študentka Šolskega centra Srečka Kosovela Sežana - Višje strokovne šole Tjaša Cigoj v razmerju ena proti deset.

Replika je nastala na pobudo kustosa pedagoga Goriškega muzeja Davida Kožuha in dobro dopolnjuje razstavo GO*S50-60 Mesto in prebivalci v 50. in 60. letih, saj si bodo lahko odslej tudi osebe z okvaro vida pod strokovnim vodstvom lažje predstavljale spomenik, ki stoji pred centrom Eda v Novi Gorici.

Replika bo v Goriškem muzeju na ogled do poletja 2024. V vmesnem času bo morda z vsemi drugimi tipnimi izdelki predstavljena tudi v centru Nove Gorice, kjer bodo imeli tudi nečlani novogoriškega društva slepih in slabovidnih možnost, da si jih ogledajo in potipajo.

Goriški muzej tako nadaljuje dobro sodelovanje z Medobčinskim društvom slepih in slabovidnih Nova Gorica, ki se je začelo že leta 2016 ob razstavi Igre moje mladosti, je povedal Kožuh.

"Začeli smo s prilagojeno razstavo Igre moje mladosti, ki pa še ni končana, saj potuje po Sloveniji, in tam, kjer gostuje, dodamo vsaj še en del, ki je prilagojen za slepe in slabovidne. Nadaljevali smo s prilagojenimi vodstvi, saj smo vsako razstavo, četudi ni prilagojena za tipanje, približali tudi slepim osebam z naborom nekih dodatnih predmetov," je povedal Kožuh.

Goriški muzej je sodeloval tudi pri nastanku tipne slike Srečanje avtorice Kristine Naglost, za katero je lani dobila Valvasorjevo priznanje.

V sodelovanju s Pedagoško fakulteto Univerze na Primorskem je pravkar v nastajanju tipna maketa mesta Nova Gorica. 21 študentk in študentov jo bo predvidoma izdelalo do začetka prihodnjega leta.

Predsednik Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica Igor Miljavec je poudaril dobro sodelovanje z Goriškim muzejem. "S pripombami, ki jih imajo na predstavljeno razstavo slepi in slabovidni, je nato vsaka naslednja dopolnjena ali popravljena, da je lahko dostopna najširšemu krogu ranljivih skupin. Posebno slepi in slabovidni imamo svoje tipe in svoje vrste vida, tako da je treba biti na to posebej pozoren."

Slepi in slabovidni pa niso edina ranljiva skupina, ki ji vrata odpirajo v Goriškem muzeju. Dobro sodelujejo tudi z gluhimi in naglušnimi ter Varstveno-delovnim centrom Nova Gorica.