Na letošnjo razstavo petega mednarodnega festivala akvarela Castra 2023 je bilo sprejetih 165 avtorjev iz 36 držav.

"Dela so raznovrstna, izgotovljena v različnih slogovnih načinih, večinoma v celoti v tehniki akvarela, nekatera v mešani tehniki s prevlado akvarelnega pristopa. Izrazno se prispeli artefakti med seboj prav tako razlikujejo in se vsebinsko lotevajo različnih tematik. Vsekakor prevladujejo figuralna dela s krajinsko motiviko, temu sledijo tihožitja, žanrske slike, nekatera dela prestopajo v polje abstraktne podobe," je o letošnjih avtorjih in motivih za STA povedal vodja Lokarjeve galerije Vladimir Bačič.

Festival akvarela poteka v Ajdovščini od leta 2015, izmenično eno leto sprejemajo male akvarele do največ velikosti A4 in velike akvarele do velikosti formata največ 90 X 70 centimetrov.

Prispela dela je ocenjevala strokovna komisija v sestavi predsednika Dejana Mehmedoviča in članov Vladimirja Bačiča, Lucijana Bratuša, Azada Karima in Bogdana Vrčona. Nagrajeni avtorji so Ana Undurraga iz Španije, Luka Popič in David Hrvatin iz Slovenije, Ivan Miloushev iz Bolgarije ter Damir Facan Grdiša iz Hrvaške. Desetim avtorjem z vsega sveta je žirija prisodila diplome.

Vzporedno z odprtjem festivala poteka tudi mednarodni ex-tempore akvarelistov Vipavski križ 2023, tokrat v petek na Planini in soboto v Ajdovščini.

Vsi nagrajeni akvareli bodo na ogled do 7. oktobra.