Dneve bo odprl celovečerec Sonje Prosenc Odrešitev za začetnike, na sporedu pa bosta še film Janeza Burgerja Opazovanje in celovečerni dokumentarni film režiserke Petre Seliškar Telo. Kot prvi bo na sporedu slovenski kandidat za oskarja za najboljši mednarodni celovečerec Odrešitev za začetnike scenaristke in režiserke Sonje Prosenc, ki se bo skupaj z direktorjem fotografije Mitjem Ličnom odprtja tudi udeležila. Po projekciji bo potekal pogovor z ustvarjalcema filma, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC).

Kot so spomnili, je film svetovno premiero doživel junija na ameriškem festivalu Tribeca v New Yorku, evropsko premiero pa na avgustovskem festivalu v Sarajevu, kjer je bil hkrati otvoritveni film tekmovalnega programa. V Sarajevu je prejel nagrado cicae – nagrado združenja 3000 art kinematografov z vsega sveta, zatem pa je režiserka Sonja Prosenc prejela še častno nagrado Živka Nikolića na filmskem festivalu Herceg Novi.

V glavnih vlogah filma na temo disfunkcionalnih družinskih odnosov nastopajo Katarina Stegnar, Marko Mandić, Mila Bezjak in francoski igralec Aliocha Schneider, v stranskih vlogah pa še Kristoffer Joner, Judita Franković Brdar, Jure Henigman, Ana Djurić - Konstrakta ter Matija Vastl. Film je slovensko-italijansko-norveško-hrvaško-srbska koprodukcija. Producent je produkcijska hiša Zavod Monoo.

V petek bo na ogled Opazovanje Janeza Burgerja. Režiser je scenarij za celovečerec napisal s srbskim režiserjem in scenaristom Srdjanom Koljevićem (1966–2023). V glavnih vlogah igrajo Diana Kolenc, Nataša Keser, Jure Henigman, Vladimir Vlaškalić, Benjamin Krnetić, Pavle Ravnohrib, Blaž Setnikar, Vito Weis, Timon Šturbej in Maks Dakskobler. Film je nastal v produkciji Staregare in koprodukciji s Transmedia Productionom, Propeler filmom, Kaval filmom in RTV Slovenija.

Film je navdihnil pretresljiv resnični dogodek, ki se je zgodil v Sloveniji pred približno sedmimi leti, ko sta mlada moška do smrti pretepla vrstnika ter prizor snemala z mobilnim telefonom in ga predvajala v živo na Facebooku. Film je lani na Festivalu slovenskega filma Portorož prejel vesne za najboljšo glavno žensko vlogo (Diana Kolenc), scenografijo (Vasja Kokelj, Špela Jelovčan) in zvok (Julij Zornik in Igor Popovski). Trenutno je še na ogled v slovenskih kinematografih.

Dneve slovenskega filma bo v soboto sklenil celovečerni dokumentarni film režiserke Petre Seliškar Telo, ki introspekcijsko raziskuje življenje in zapleteni notranji svet ženske, ki je dvajset let preživela na robu med življenjem in smrtjo. Film je svetovno premiero doživel na lanskem filmskem festivalu v Sarajevu. Na Festivalu slovenskega filma Portorož je avtorica lani prejela vesno za najboljši dokumentarni film.

Projekt, ki je nastajal kot večinsko slovenska in manjšinsko hrvaško-makedonska koprodukcija, so poleg avtorice, scenaristke, režiserke in producentke Seliškar soustvarili še koproducenti Sara Ferro, Tamara Babun in Victor Ede, kot pridruženi producent, direktor fotografije Brand Ferro, skladatelj Vladimir Rakić, ki je poleg Vere Galešev poskrbel tudi za obdelavo zvoka ter montažerja Sashko Potter Micevski in Sandra Bastašić. Producent filma je produkcijska hiša Petra Pan film.

Pri organizaciji Dnevov slovenskega filma v Budimpešti sodelujejo SFC, Budapest Film Zrt in slovensko veleposlaništvo v Budimpešti. Vsi filmi so nastali s finančno podporo SFC-ja in bodo podnaslovljeni v madžarščino, otvoritveni tudi v angleščino. Prisotne bo med drugim pozdravil slovenski veleposlanik v Budimpešti Marjan Cencen, so še sporočili iz SFC-ja.