Tokrat je Myra Melford na koncertni poti s kvintetom Fire and Water, v katerem so še štiri glasbenice: saksofonistka Ingrid Laubrock, kitaristka Mary Halvorson, violončelistka Tomeka Reid in bobnarka Susie Ibarra. Zasedba se je prvič zbrala leta 2019 na razprodanem koncertu v newyorškem prizorišču The Stone.

Kot so sporočili iz CD-ja, je Myra Melford izrazne možnosti inovativnih skladateljic in drznih improvizatork polno unovčila v ciklu novih skladb, ki tekoče prehajajo med komponirano glasbo in vodeno improvizacijo.

"Projekt Fire and Water preveva avtoričina prevzetost z ikonoklastičnim delom vizualnega umetnika Cyja Twomblyja. Ime zasedbe je posvetilo umetnikovemu ciklu For the Love of Fire and Water, ki združuje slikarjeve značilne iskrive čečkarije in nerazločne kaligrafske zapise. Myra Melford je začutila sorodnost med lastnim ustvarjanjem ter 'občutjem radovednosti in igre' v Twomblyjevih delih ter 'neobrzdano energijo, ki živo proseva s papirja'. Ta duh katalizira izzivalno glasbo, napisano za projekt Fire and Water," so zapisali v CD.
Glasbenica iz Illinoisa se je klavirja začela učiti v otroštvu, po selitvi v New York leta 1984 pa je začela študirati kompozicijo pri saksofonistu Henryju Threadgillu. Sodelovala je s številnimi glasbeniki in izdala več albumov. Pozneje je na Berkeleyju prevzela mesto profesorice za sodobno improvizirano glasbo.