Po besedah avtorice postavitve Maje Bausovac je razstava majhna, a vsebinsko pomembna, saj so razstavljene izjemne najdbe.

Kot je za STA povedala arheologinja in kustosinja Maja Bausovac, ki se s kolegom Juretom Krajškom podpisuje kot avtorica razstave, je na razstavi poleg orodja na ogled več bronastih kovancev. Od teh jih je 25 v Pokrajinski muzej Celje prinesel najditelj Aljaž Lednik, ki se je lotil kopanja jame blizu domačije babice v Ljubiji zaradi njenega pričevanja in legende, da naj bi bil v jami skrit zaklad, 40 novcev pa so odkrili pri nadaljnjih arheoloških raziskavah omenjene jame.

Razstava je po besedah Maje Bausovac zanimiva ne le zaradi novcev, večinoma kovanih v času vladavine cesarja Konstantina I. Velikega in njegovih sinov, ampak tudi zaradi orodja. Odkrili so več kosov železnega orodja, ki je najverjetneje pripadalo lastniku kovancev, ki se je verjetno ukvarjal z obdelavo lesa. Kot piše na razstavnem panoju, je bilo med orodjem mogoče prepoznati teslu podobno orodje, zagozdo, dleto, del kavlja in nožu podoben pripomoček s pravokotno zaobljeno konico. Poleg je bilo tudi nekaj keramičnih najdb – odlomek oljenke in lončka.

Z odkritjem na območju Ljubije, naselja v Zgornji Savinjski dolini, ki je bila doslej v arheološkem smislu popolnoma neznana, so arheologi prišli do pomembnega spoznanja, da je bilo tudi to območje že v času pozne antike naseljeno. Najverjetneje je tu bivalo kmečko prebivalstvo, je pojasnila arheologinja.

Najdeni predmeti bodo na razstavi na ogled še vsaj kakšen mesec. Približno toliko časa bodo po oceni avtorice razstave zdržali železni predmeti, ki še niso bili dokončno restavrirani. Železo, kot je pojasnila arheologinja, namreč potrebuje veliko časa, da se popolnoma zaščiti oziroma da se iz njega izlužijo soli. Ker predmeti še niso šli skozi ta zaščitni postopek, lahko začnejo rjaveti. Takoj ko bodo to opazili, bodo najdbe umaknili z razstave.

Arheološka ekipa Pokrajinskega muzeja Celje je omenjeno najdišče, ki je na območju, vključenem v projekt gradnje kolesarske povezave med Velenjem in Mozirjem in je s tem predvideno za uničenje, raziskala na začetku lanskega septembra.

Razstava je na ogled od 11. januarja.