Postavitev ponazarja slikarjevo aktualno ustvarjanje od leta 2018 do danes z motivi slike v sliki. V iluziji prostora, ki ga raziskuje, je mogoče srečati živopisne izmišljene slikarske skulpture in nežne krajine.

"S svežo, sodobno likovno govorico je ustvaril osupljiv dialog med barvno materijo oziroma slikarsko površino in iluzijo tridimenzionalnega prostora. V iluziji prostora, ki ga raziskuje, boste srečali živopisne izmišljene slikarske skulpture in nežne krajine," je o razstavi zapisala kustosinja Petra Bizilj Silva.

Razstava Prostori, zgodbe je razdeljena v dva sklopa, ker gre za slogovno različna dela. Na eni strani so abstrahirane krajine, ki obiskovalca nagovarjajo k natančnemu opazovanju in ga morda popeljejo pod površino slike, v stvari, ki se dogajajo znotraj slike. Slikarja zanima odkrivanje barvnega razmerja, ki bi poskušalo ustvariti gosto, z barvnimi nanosi nasičeno sliko.

Robert Lozar se z motivi slike v sliki, ki izvirajo že iz zgodnje renesanse, ukvarja z vprašanjem dojemanja prostora. Omogoča mu ustvarjanje iluzije prostora z močnimi, intenzivnimi ali celo kričečimi barvami, ki ga interpretira v sodobni likovni govorici. Vanj so vstavljeni motivi, ki ponazarjajo izmišljene slikarske skulpture, oblike, nekakšne črte, vijuge, linije, barvni prepleti.

Robert Lozar se je rodil leta 1967 v Novem mestu. Leta 1993 je diplomiral pri profesorici Metki Krašovec na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Leta 1992 je prejel študentsko Prešernovo nagrado Akademije za likovno umetnost v Ljubljani. Od leta 1995 do 2000 je bil odgovorni oziroma glavni urednik revije Likovne besede. Doslej je imel številne samostojne in skupinske razstave v Sloveniji in v tujini. Živi in ustvarja na Butoraju v Beli krajini.