Komel je v zgodnjem obdobju za motive svojih slik izbiral domačo kraško pokrajino, ki ji je dodajal hitre, vihrave nanose barve. Pozneje je na njegovih orjaških platnih popolnoma prevladala barva.

Ta je bila po navedbah spletnega portala sloart.si ustvarjena in pogojena z lučjo. Žive tople barve se mešajo s hladnimi, barve-gmote se odpirajo v prostor platna in srkajo vase gledalca, so še zapisali.

Razstavo je pripravil Kulturni dom Gorica v sodelovanju s kulturno zadrugo Maja iz Gorice v okviru projekta z naslovom Čedermaci današnjega časa in finančno družbo KB 1909 iz Gorice. Pokrovitelji razstave so urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu, Slovenska kulturno-gospodarska zveza ter občini Gorica in Nova Gorica v okviru EPK-ja 2025.

Silvester Komel se je rodil 5. septembra 1931 v Rožni Dolini pri Gorici. Leta 1968 je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri profesorju Gabrijelu Stupici. Leta 1947 je začel v Ljubljani obiskovati Šolo za umetno obrt, oddelek za uporabno grafiko.

Bil je učitelj likovnega pouka in se je ukvarjal tudi z uporabno grafiko. Svojo prvo razstavo je imel leta 1960, nato pa si je uredil atelje v družinski hiši v Rožni Dolini. Imel je tudi diplomo na ljubljanski Akademiji likovnih umetnosti in tako je znova sprejel službo profesorja likovne vzgoje.

Poleg Slovenije je razstavljal tudi v jugoslovanskih razstaviščih in tujini. Za svoje delo je prejel tudi nagradi, Bevkovo nagrado za slikarstvo in pedagoško delo v Novi Gorici in nagrado Prešernovega sklada v Ljubljani.

Umrl je 24. decembra 1983 in je pokopan v družinski grobnici na pokopališču v Šempetru pri Gorici.