Foto: ALUO
Foto: ALUO

Razstava, ki se v Izolo seli iz ljubljanskega Centra ilustracije, bo na ogled do 6. novembra.
Razstava Kaj gledam, kaj vidim: Morski organizmi za osebe z motnjami vida na ogled postavlja dela, ki so nastala na Mednarodni poletni šoli Kaverljag, ki je julija letos potekala v Pliskovici na Krasu. Na njej so sodelovali udeleženci partnerskih institucij iz petih evropskih držav.

Umetniška dela so opremljena z brajlico in namenjena tipanju, s čimer osebam z motnjami vida približajo morsko biologijo skozi znanstveno ilustracijo. Prav tako razstava ponuja prilagojene tekstovne podnapise in zvočne posnetke opisov z ambientalnimi zvoki.

Razstava je nastala v sklopu vsebin Študentski projekti za trajnostni razvoj in Spodbujanje vključevanja netradicionalnih/privilegiranih skupin v visokošolsko izobraževanje Univerze v Ljubljani ter raziskovalnega programa Vizualna pismenost akademije. Nosilni organizaciji projekta sta Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani in Društvo Kaverljag, sodelovali pa so tudi Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije, Nacionalni inštitut za biologijo, Morska biološka postaja Piran in Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem.