Razstava poteka vzporedno z Majskim salonom 2021, ki ga trenutno gosti Koper. Če majski salon predstavlja kiparska dela oziroma risbe več kot 80 slovenskih umetnikov in treh vabljenih avtorjev iz treh bližnjih držav in je nekakšen širok pregled aktualne ustvarjalnosti omenjene likovne stroke v Sloveniji, pa je razstava v Galeriji Insula precej drugačna, intimnega karakterja, so k razstavi zapisali v galeriji.

V generacijskem zaporedju so Oreste Dequel, Jože Pohlen, Janez Lenassi, Romildo Pustetta, Erik Lovko, Bojan Štokelj in Vojc Sodnikar Ponis kiparji, likovniki, ki so v osnovi zavezani lokalnim izhodiščem oziroma indikativnosti prostora, v katerem so delovali. Genius loci je v njihovem delu specifično inkorporiran.

V kontekstu zavedanja prostora se vsi z izjemo Štoklja opirajo na material, ki ima v Istri poseben položaj – kamen. Obdelava kamna nosi posebno poslanstvo, saj je ob avtorskem osebnem izrazu in sporočilnosti zelo pomembna tudi v kontekstu izpolnjevanja identitete domačega teritorija.

Z izjemo Lenssija predstavljeni avtorji pri svojem delu sicer niso bili povsem omejeni na ta material, vendar so v ustvarjalnosti redno in ves čas izpolnjevali omenjeno poslanstvo. Tako ostaja kamen nekakšen vezni člen med njimi.

V načinu izraza so vsi predstavljeni avtorji enoznačni. Njihova popolna izraznost odkriva sredozemski značaj in pristno navezanost na prostor, v katerem so delovali.