Razstava bo na ogled do 30. septembra 2025.

Avtor razstave o Tekstilani, ki bo obsegala 23 panojev, je Ivan Kordiš. Na njej bo razstavljenih več kot 70 predmetov, povezanih s tovarno, kot so tkalski čolnički, osebni predmeti delavk, interna glasila, katalogi izdelkov, embalaža za izdelke, vzorci tkanin ter odeje in pregrinjala. Manjkali ne bodo niti avdio- in videoposnetki, je zapisano v vabilu na odprtje razstave.

Tekstilana Kočevje je bila ustanovljena leta 1922 na pobudo kočevskih meščanov in s pomočjo češkoslovaškega kapitala. Bila je prva tovarna na Kočevskem in sploh prva večja tekstilna tovarna v Sloveniji. V času pred drugo svetovno vojno in po njej je postala nosilec industrializacije na Kočevskem in je pomembno prispevala k ekonomski in socialni preobrazbi kraja.

S prevladujočo proizvodnjo odej je bila prepoznavna v Sloveniji in tudi v tujini. A sredi 70. let prejšnjega stoletja so se začele kazati prve večje poslovne težave, ki so dosegle višek sredi 80. let. A jim jih v tovarni ni uspelo rešiti.

Rešitve ni prinesla niti privatizacija v 90. letih. Tovarna je šla najprej v stečaj leta 1991, zatem še leta 1996. Tradicijo Tekstilane je še isto leto nadaljevala družba Avio-Tex, ki se po požaru leta 2004 ni več opomogla in je leta 2009 dokončno zaprla vrata.