Na festivalu, ki se bo odvijal do 10. avgusta, sodeluje več kot 70 slovenskih in tujih umetnikov.
Festival publiki predstavlja izbrana dela skozi različne tehnike, ki raziskujejo medij kolaža, ga prikazujejo kot edinstven način likovnega izražanja in ga pozicionirajo kot enakovredni člen vizualnih umetnosti 21. stoletja, so sporočili organizatorji. Kot so poudarili, Kranj že petič postaja mesto mnogoterih oblik umetnosti in ustvarjalnosti, ki presegajo meje galerijskih in institucionalnih prostorov ter se razraščajo na ulico, v javni prostor.

"Ob vedno večjem zavedanju in poznavanju večplastnosti človekovega obstoja se festival letos ukvarja s temo Pod površjem. Kdo smo, kaj je skrito, kaj se mora odkriti, kje in kako, na kakšen način," organizatorji poudarjajo osrednjo temo letošnjega festivala, ki se je v minulih štirih edicijah že sprehodil od vprašanja kaj če... in razglabljanj o jutri, preko vseh možnih oblik uporabe ostankov do odgovorov, ki jih prinaša tišina v kaosu.

Nanašajoč se na osrednjo temo bodo letos festivalske razstave na ogled postavile kolažna dela, ki obravnavajo manifestacijo človekovih odzivov v današnjem kompleksnem svetu, kjer prava čustva pogosto ostanejo pod površjem, bodisi zaradi družbenih pričakovanj, stereotipnih zavor, prenasičenosti ali izgubljenega stika s samim seboj. Trenutni čas človeku večinoma ne dovoljuje, da bi si vzel čas zase in sebi lastno unikatno dojemanje svoje biti in okolice.

Osrednje prizorišče festivala sta Layerjeva hiša in pripadajoča galerija v Stolpu Škrlovec, razstave pa bodo tudi na različnih lokacijah po ulicah in v kulturnih prostorih, kot sta Mala Galerija in Mestna hiša Gorenjskega muzeja. V času festivala bosta nastala tudi dva murala, in sicer en v Layerjevi hiši, drugi pa v Kovačnici. Postavljena bo tudi javna intervencija v mestnem parku La Ciotat.

Sodeluje več kot 70 slovenskih in tujih umetnikov. Svoja umetniška dela bodo med drugimi predstavili Saskia Reis, Carmen Alvar Beltran, Maria Elisa Quiaro, Oliver Pilić, Bodo Korsig, DNLM, Chris Kenny, Duša Jesih, Leon Zuodar, Silvia Beltrami, Suzana Brborović, Giuseppe Ragazzini, Pim Palsgraaf, Michella Taegi, Phil Carney, Iva Tratnik, Ana Čavić, Maja Babič Košir, Nevena Aleksovski, Consuelo Zatta, Neža Perovšek in Petja Kolenko.

Festival letos sodeluje tudi z Likovnim društvom Kranj, predstavljena pa bodo tudi dela dijakov Srednje šole za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani. Poleg razstav in vodenih ogledov po njih bo festival do 10. avgusta ponudil različne koncerte, delavnice in pogovore z umetniki.