Jubilejni Festival slovenskega jazza se bo začel ob 18. uri v Žerjavu, kjer bodo v avli delavskega doma odprli interaktivno razstavo Mojmir Sepe – Mojzes iz Jazzbine. Kot so sporočili organizatorji festivala iz programa Jazz Ravne, gre za velik korak k vzpostavitvi interpretacijskega središča Mojmirja Sepeta v njegovem rojstnem kraju Jazbini, ki jo v času festivala preimenujejo v Jazzbino.

Z razstavo želijo počastiti izjemnega skladatelja, dirigenta, aranžerja, pianista in trobentača ter očeta in soavtorja festivala Slovenska popevka. Interaktivna razstava bo obiskovalcem skozi zgodbo in intimne videointervjuje s priznanimi slovenskimi glasbeniki in prijatelji predstavila Sepetovo življenjsko zgodbo in bogat glasbeni opus.

Na ploščadi pred Delavskim domom v Žerjavu pa bo na ogled fotografska razstava Orion, saksofon, mesec, kontrabas s kolekcijo društva oblikovalcev D.tajl, ki v modno fotografijo vključujejo detajle slovenske glasbene dediščine, pa tudi v Sloveniji ročno izdelana glasbila.

Ob 19. uri bo sledil uvodni koncert festivala, ki prinaša mešanico prekipevajoče mladostne energije in občutene lirike legende slovenskega džeza. Pod vodstvom dirigenta Blaža Starca se bo predstavil Youth Big Band Radlje z gostoma, pevko Ajdo Stino Turek in klarinetistom Borutom Bučarjem. Ob 20.30 bosta s Slovensko popevko s starega vinila nastopila še DJ Bayo & DJ Udo Brenner.

Festival bo vse do oktobra po celotni Koroški pa tudi na avstrijskem Koroškem in na Hrvaškem ponudil 17 koncertov. Glasbeno dogajanje bodo popestrile okrogle mize, razstave in sedem dni glasbenih delavnic za otroke in mladino. Do osrednjega dela festivala, ki se bo večinoma odvijal na Ravnah na Koroškem med 3. in 7. septembrom, sledijo še koncerti Tijan Grašič Trio v Slovenj Gradcu, Jimi Hendrix Večer z Midnight Lightnin' na Ravnah, Bosi Bossi na Rimskem vrelcu ter razstava in Jazz Mulci v Štrigovi na Hrvaškem.

Kot obljubljajo organizatorji, bo festival ponudil pester nabor kreativne glasbe različnih slovenskih zasedb, od dueta do big banda, bogat spremljevalni program pa bo le še zaokrožil pestro glasbeno ponudbo. "Glasbeni izbor bo zadovoljil zaprisežene ljubitelje džeza, pa tudi le občasne obiskovalce tovrstnih koncertov. Slišali bomo vse od melodičnega vokala do hude improvizacije, od nadobudnih otrok pa do starost slovenskega džeza," so napovedali.

Džez bo v prihodnjih dneh odzvanjal tudi v Kranju, kjer se danes začenja tradicionalni Jazz Kamp Kranj, ki se prav tako odvija že 20 let. Mednarodni glasbeni festival, ki ga organizirata džezovski kitarist Primož Grašič in njegov brat, trobentač Gregor Grašič, bo pred zaključkom poletja na Pungertu v Kranju ponudil serijo 11 džezovskih koncertov. Pred zaključkom festivala bo v soboto, 24. avgusta, potekal tudi Jazz Kamp Kranj Fest.