Ravno onadva namreč sta zaznamovala zgodovino klavirske glasbe, so zapisali organizatorji,

Ustvarjalnost obeh skladateljev je vsaka po svoje bravurozna, piše na spletni strani festivala. "Schubertovo mojstrstvo se izraža v izrazito ponotranjeni glasbi, ki se globoko dotakne poslušalčevega notranjega sveta, Lisztovo 'klavirsko nastopaštvo' pa očara in osupne z neposredno briljanco in vehementno virtuoznostjo".

Koncert bo uvedla Schubertova Sonata za klavir št. 19 v c-molu, ki je delikaten spev, prežet s številnimi inventivnimi kompozicijskimi rešitvami. Sledile bodo še tri Lisztove skladbe, ki bodo v dramaturškem loku stopnjevale virtuoznost. Najprej bo zazvenela bolj umirjena skladba Benetke in Neapelj za klavir, Leta romanja II z italijanskim pridihom, tej bo sledila bolj strastna skladba Ljubezenske sanje št. 3 v As-duru, koncert pa se bo sklenil z Mefistovo ognjevitostjo, navdihnjeno pri Paganinijevem mojstrstvu v skladbi Mefistov valček št. 1 v A-duru.

Ruska pianistka Violetta Egorova s svojim delom in glasbenim poslanstvom daleč presega veličino glasbila, na katero igra, so zapisali pri Festivalu Ljubljana. Pianistka, ki se je uveljavila kot ambasadorka ruske klasične glasbe, je na Konservatoriju za glasbo P. I. Čajkovskega pri t. i. botru ruske klavirske šole Levu Naumovu izoblikovala neprekosljivo klavirsko tehniko in poetično ekspresivnost.

Igra z vsemi priznanimi ruskimi simfoničnimi in drugimi mednarodno uveljavljenimi orkestri. Recitale je imela v najpomembnejših dvoranah v Rusiji, Monaku, Švici, Franciji, Italiji, Avstriji, Turčiji, na Kitajskem, Japonskem in v ZDA.