Ob današnjem svetovnem dnevu esperanta Esperantsko društvo Ljubljana in Združenje za esperanto Slovenije prirejata dan odprtih vrat od 10. do 16. ure v društvenih prostorih na Grablovičevi ulici 28 v Ljubljani, so sporočili iz Združenje za esperanto Slovenije.

Člani društva bodo na dnevu odprtih vrat na voljo za različne informacije o mednarodnem jeziku, ki se uporablja in širi že 136 let. Za mlajše obiskovalce bodo pripravili mladinski kotiček z igrami in ugankami.

Za starejše obiskovalce bodo ob 11. uri izvedli uro študijskega krožka, na katerem bodo prikazali osnovne značilnosti esperanta. Ob 11. uri bo tudi okrogla miza o pouku jezikov v osnovni šoli, ki jo pripravlja Združenje za esperanto Slovenije. Obiskovalci si bodo lahko ogledali še knjižnico in prodajno razstavo knjig.

Koliko ljudi govori esperanto, ni natančno znano. Edini način, da bi lahko natančno določili število ljudi, ki govorijo esperanto, bi bil svetovni popis, ki pa ga doslej še niso izvedli. Ameriški profesor Sidney S. Culbert je opravil najobsežnejšo raziskavo o rabi esperanta doslej. Opravil je intervjuje v več deset državah po vsem svetu in preveril znanje jezika, na podlagi katerega je ugotovil, da esperanto po vsem svetu govori približno dva milijona ljudi, navaja Wikipedija.

Danes se esperanto uporablja v izobraževalnih sistemih na Kitajskem in Madžarskem, kitajska vlada pa ga od leta 2001 uporablja za dnevne novice na spletni strani china.org.cn. Poleg tega ima Radio Vatikan različico svoje spletne strani v esperantu, platforma za učenje jezikov Duolingo pa je leta 2015 uvedla tudi tečaj esperanta, je zapisano na spletni strani internationaldays.com.