Festival prinaša tudi tridnevno delavnico za 100 najmlajših violončelistov iz vse Slovenije. Kot so zapisali organizatorji, bo Cellofest znova predstavil violončelo v številnih različicah: kot solistični inštrument, kot solistični inštrument z orkestrom in klavirjem, kot vsestranski inštrument v zabavni glasbi ter kot ansambelski inštrument.

Na konservatoriju za glasbo in balet bodo na prvem koncertu festivala nastopili glasbeniki Ema Krečič, Zala Vidic, Izak Hudnik in Nejc Rupnik kot kvartet violončelov Cedez. Štirje slovenski violončelisti mlajše generacije so prejemniki najvišjih nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih.

V nedeljo bodo izstopajoči slovenski solisti na violončelu Gal Faganel, Tamara Gombač, Maruša Bogataj Turjak, Alja Mandič Faganel, Sebastian Bertoncelj in umetniška vodja Cellofesta Karmen Pečar Koritnik na dveh koncertih v Mestnem muzeju Ljubljana izvedli celoten opus Ludwiga van Beethovna za klavir in violončelo.

Na festivalu bosta v torek nastopila večkrat nagrajena madžarska glasbenika, violončelist Istvan Vardai in Zoltan Fejervari na klavirju. Prvi je umetniški vodja komornega orkestra Franza Liszta in prejemnik več prestižnih lovorik, Fejervari pa je svetovno slavo dosegel tudi kot zmagovalec mednarodnega pianističnega tekmovanja v Montrealu in štipendist fundacije Borletti-Buitoni. Koncert je del srebrnega abonmaja Cankarjevega doma, glasbenika pa bosta vodila tudi seminarje za učence, dijake, študente in profesorje.

V četrtek bo kot solist s Simfoniki RTV Slovenija v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma nastopil nemško-japonski violončelist Danjulo Ishizaka. Po zmagi na prestižnem tekmovanju ARD v Münchnu in grand prixu Emanuel Feuermann leta 2022 se je njegova kariera pričela dvigati in danes velja za enega najbolj cenjenih solistov in pedagogov na svetu.

Festivalsko dogajanja bo sklenil koncert v petek, 25. oktobra, v Kinu Šiški, na katerem bosta nastopila pevka in violončelistka Marie Spaemann in Christian Bakanic s harmoniko.

Od danes do nedelje v sklopu festivala poteka tudi tridnevna delavnica za 100 najmlajših violončelistov iz Slovenije pod vodstvom glasbenice Ksenije Trotovšek Brlek. Delavnici sledi tudi zaključni koncert v nedeljo dopoldne.