Že tradicionalni prevodoslovni teden, ki ga prirejajo v okviru CEEPUS mreže TRANS, poteka v sodelovanju z direktoratom za prevajanje pri Evropskem parlamentu in Fakulteto za uporabno jezikoslovje v Bratislavi.

Kot sporočajo z Univerze v Mariboru, je mreža TRANS začela uspešno delovati pred desetimi leti, ko je povezala partnerske univerze z Dunaja, Reke, iz Innsbrucka, Bratislave, Zagreba, Ljubljane, Poznanja, Beograda, Sofije, Skopja, Zadra, Temišvara, Osijeka, Prištine, Novega Sada, Sarajeva in Trnave.

Mreža se posveča ozaveščanju pomena prevajanja in tolmačenja v sodobni družbi ter spodbuja dobrososedsko komunikacijo v širši regiji. Hkrati omogoča mobilnost študentov in študentk ter profesorjev in profesoric.

Omogoča tudi vključevanje držav zahodnega Balkana v evropski univerzitetni prostor, predvsem pa spodbuja k ustanovitvi prevodoslovnih oddelkov, ki so temelj za ustrezno in razumljivo sporazumevanje v svetovnem okolju, poudarjajo na mariborski univerzi.

Prevodoslovni teden in znanstveni simpozij TRANS 2023 se letos vsebinsko osredinja na posebnosti prevajanja in tolmačenja ob poslovni komunikaciji. Potekal bo v sodelovanju s prevajalci Evropskega parlamenta, ki za udeležence in udeleženke akademije pripravljajo prevajalske delavnice.

Spregovorili bodo tudi o pomenu prevajanja kot zgodovinsko pomembni komunikacijski vrednoti in povabili mlade prevodoslovke in prevodolslovce ter doktorandke in doktorande, da predstavijo svoje raziskovalno delo.

Na prevodoslovnem tednu bo po napovedih sodelovalo 38 študentov in študentk s 15 partnerskih univerz, 36 predavateljev in predavateljic ter osem prevajalcev in prevajalk Evropskega parlamenta.