Razstavo približno štiridesetih del, ustvarjenih v zadnjih 20 letih, so pripravili ob slikarjevi 70. obletnici in 50-letnici njegovih prvih razstav, so sporočili iz Dolenjskega muzeja.

Kotar se s svojimi likovnimi deli kaže kot predan raziskovalec fluidnosti barvnega sveta, ki vznemirja njegovo dušo na intuitivni ravni, kot ustvarjalec, ki se je likovnemu svetu v popolnosti predal, in kot umetnik, ki z jasno vizijo uresničuje svoje poslanstvo, je med drugim zapisano v monografiji, ki je izšla ob razstavi.

Vir njegovega navdiha so barve, njihova fluidnost in tonska vrednost. Z barvami namreč v polni meri izraža svoje notranje dražljaje in občutja, ki jih ob izbranem motivu začuti in nato prelije v slikarski jezik, pa je Kotarjevo delo označila kustosinja Dolenjskega muzeja Jasna Kocuvan Štukelj.

Jože Kotar se je leta 1952 rodil v Novem mestu. Leta 1973 je postal član likovne skupine Vladimir Lamut. Med letoma 1975 in 1979 je obiskoval slikarsko šolo pri profesorju Milanu Butini in kiparki Dubi Sambolec. Leta 1979 se je prvič študijsko izpopolnjeval v Parizu, zatem je kot rezidenčni umetnik krajši čas živel v Baslu in Regensburgu. Zasebno se je izpopolnjeval še drugje po Evropi.

Pripravil je nekaj več kot 130 samostojnih razstav in sodeloval na več kot 300 skupinskih razstavah, ex temporih, slikarskih kolonijah in likovnih srečanjih v Sloveniji in tujini. Deluje kot svobodni umetnik. Za svoje delo je prejel več nagrad. Živi in ustvarja v Novem mestu in v provansalskem Antibesu.

Razstava bo na ogled do 3. septembra. V Dolenjskem muzeju so jo pripravili s sodelovanjem novomeškega Društva za medkulturni dialog.