Zavod bo med 11. julijem in 31. avgustom pripravil Poletne filmske večere 2023 na prostem in avgusta še 23. mednarodno jazzovsko delavnico s spremljajočim festivalom Jazzinty.

Krka Outdoor festival bo potekal od sobote do vključno nedelje, 9. julija. Namenili so ga vsem generacijam Novomeščanov in vsem obiskovalcem, ki jih zanimajo športne in vodne dejavnosti ter zabavna popestritev poletnih večerov.

Festival med drugim prinaša potopisne pogovore, filmske projekcije in popoldanske športne dejavnosti. Višek tega festivala bosta prinesli prireditvi Mednarodna tekma v supanju prihodnjo soboto in Skoki v Krko 2023 prihodnjo nedeljo, so na današnji novinarski konferenci napovedali prireditelji.

Prireditve bodo pripravili na Krkinih obrežjih, na Loki in drugje ter na ploščadi pred Kulturnim centrom Janeza Trdine. Obisk vseh festivalskih prireditev bo brezplačen, prireditve na prostem pa bodo ob neprimernem vremenu odpadle.

V soboto se začenja tudi predstavitev novomeških društev, katerih dejavnost je povezana s Krko, v nadaljevanju bodo med drugim pripravili omenjena predavanja oziroma pogovore, kolesarsko furo ob Krki, vodene sprehode ob Krki, vožnjo s splavom in zabavni spored. Skupaj bo 15 prireditev, je povedal programski vodja prireditev Domen Bohte.

Koordinator za kulturo Zavoda Novo mesto Matevž Novak je povabil na novomeški poletni Art kino, ki prinaša skupaj 13 celovečernih filmskih projekcij na ploščadi pred Kulturnim centrom Janeza Trdine. Ogled vseh bo brezplačen. V primeru dežja bodo projekcije preselili v dvorano kulturnega centra, je dodal Novak.

Na poletni 23. mednarodni jazzovski delavnici s spremljajočim festivalom Jazzinty pa bodo med 14. in 19. avgustom vnovič gostili najvidnejša imena domačega in tujega sodobnega jazzovskega prizorišča. Temelj letošnje delavnice z geslom, Preteklost je prihodnost, bo ljudska glasba v sodobnem džezu, je nadaljeval Bohte.

Z omenjeno zasnovo se približujejo svetovnim smernicam in gradijo glasbeni most med preteklostjo in tradicijo ter sodobnostjo in prihodnostjo. Pestrost ljudske glasbe z raznih koncev sveta pa se v tej zasnovi tesno prepleta s sodobno tehnologijo in glasbo.
Na delavnici Jazzinty letos pričakujejo od 60 do 80 udeležencev, po njeni lanski vnovični uvedbi pa bodo na njenem festivalskem delu spet podelili nagrado za najboljšo slovensko jazzovsko skladbo Jazzon 2023. Na razpis zanjo se je sicer prijavilo 16 mladih slovenskih skladateljev džeza, je še navedel Bohte.