Kustos razstave Andrej Medved je nanjo uvrstil izbrane slikarje različnih avtorskih poetik, ki zaznamujejo sodobno slovensko slikarstvo danes, brez omejitev na posamezne generacije ali letnico rojstva.

Pomembna je le kakovost del in njihova vrhunskost, ustvarjalna inventivnost tistih, ki delujejo v tem času, predvsem v obdobju zadnjih dveh let. V ospredju je izjemnost, pa tudi aktualnost v smislu sodobne ustvarjalnosti, ki presega nostalgično zamudnost in pomanjkanje ustvarjalne domišljije, so zapisali v Obalnih galerijah Piran.

Na razstavi sodelujejo Suzana Brborović, Nina Čelhar, Matej Čepin, Barbara Drev, Marko Jakše, Staš Kleindienst, Robert Lozar, Ira Marušič, Katja Pal, Miha Štrukelj, Maruša Šuštar, Joni Zakonjšek in Nika Zupančič.

Skupna rdeča nit razstave je novo slovensko slikarstvo, ki nastaja v tem trenutku in prinaša v naše vedenje in notranji pogled nek maksimum ustvarjalnosti in likovne empatičnosti v smislu slikovnega presežka. Slikarstvo, ki se po desetletjih zatišja in medijskega zanikanja ponovno vrača.

Razstava zajema dve povezani, a obenem avtonomni postavitvi: 13 izbranih slikarjev je maja letos razstavljalo v Mestni galeriji Nova Gorica, v poletnih mesecih pa se z drugimi deli, predvsem slikami večjih dimenzij, predstavljajo v Galeriji Monfort v Portorožu.