Zavod za turizem in kulturo Žirovnica pa pripravlja predstavitev knjige o prešernoslovcu Tomu Zupanu avtorja Damijana Janežiča.

Tako kranjska kot žirovniška občina sta si za svoj občinski praznik izbrali datum rojstva Prešerna, ki se je rodil v vasi Vrba, zadnja leta pa preživel v Kranju. V obeh občinah se tako ob 3. decembru zvrstijo tudi dogodki, ki so posvečeni najbolj znanemu slovenskemu pesniku.
V Gorenjskem muzeju v Kranju so se letos odločili, da bodo tokrat odprli razstavo, posvečeno pesnikom Kranjske čbelice, ki so objavljali v omenjenem almanahu in so skupaj s Prešernom zaslužni za jezikovnokulturni preporod slovenskega naroda.

Na razstavi, ki bo v Prešernovi hiši v Kranju na ogled do 30. januarja, bo predstavljena njihova vloga v almanahu. Izpostavljene bodo nekatere njihove objavljene pesmi, poudarek pa bo tudi na Prešernovih sršenih – zabavljivih in zbadljivih napisih, s katerimi je pesnik komentiral njihov prispevek. Razstava bo opremljena tudi z likovnimi deli iz zbirke Gorenjskega muzeja, ki bodo nosila sentiment narodnobuditeljske poezije pesnikov Kranjske čbelice.

Žirovniška občina medtem drevi ob 18. uri v osnovni šoli v Žirovnici odpira razstavo Čebelarju, na kateri sodeluje 15 ustvarjalcev. Na dogodku bo predstavljen tudi Almanah o ljubiteljski kulturi od Rateč do Rodin. Organizator dogodka je Kulturno društvo dr. Franceta Prešerna Breznica.

Ob 19. uri pa Občinska knjižnica Jesenice in Zavod za turizem in kulturo Žirovnica vabita v Čopovo rojstno hišo v Žirovnici na predstavitev knjige Tomo Zupan – veliki prešernoslovec, literarni zgodovinar, narodni delavec, vzgojitelj, rodoslovec in pridigar. V literarno zgodovino se je Zupan (1839–1937) zapisal kot zbiralec gradiva o Prešernu in njegovem rodu.