Na razstavi je na 20 panojih na ogled skupno 160 fotografij, delček fotografskega opusa, ki ga je Pelikan v Rogaški Slatini ustvaril v dveh desetletjih delovanja.

Na tokratni razstavi, ki bo na ogled do konca avgusta letos, gre za ateljejske in promenadne portrete, fotografije pitja mineralne vode pri vrelcih Donat in Styria, parka, arhitekture in panorame Rogaške Slatine, razstave steklarskih izdelkov, športnih in šahovskih tekmovanj, obisk bana Dravske banovine Marka Natlačna, ohranjena je tudi vrsta fotografij, nastalih med nemško okupacijo med drugo svetovno vojno.

Mesto na razstavi zavzemajo tudi barvne oziroma kolorirane razglednice, ki so jih po Pelikanovih originalih pripravili in po posebnem postopku obarvali v tiskarni.
Ko se je Josip Pelikan leta 1919 ustalil v Celju, je fotografske storitve kmalu razširil po celotni regiji, med drugim si je leta 1923 na dvorišču hotela Pošta v Rogaški Slatini postavil stekleni fotografski atelje, v katerem je nastalo na stotine portretov, tako domačinov kot zlasti zdraviliških gostov, med njimi tudi mnogih znanih osebnosti.

V želji, da pred svojo kamero privabi čim več strank, je pri mizarju iz Rogaške Slatine Jerneju Šipcu dal izdelati veliko kopijo steklenice, v kakršne so polnili mineralno vodo. Narejena je bila iz lesa in je na zadnji strani imela vrata, na sprednji strani pa odprtino, skozi katero so obiskovalci pozirali fotografu.

Po drugi svetovni vojni je Pelikan v Rogaški Slatini prenehal fotografirati. Atelje je nekaj časa še oddajal v najem, v začetku 60. let 20. stoletja pa so ga porušili. Pelikanov stekleni fotografski atelje v Celju je danes edini še ohranjen tovrsten prostor v Sloveniji in eden redkih v Evropi.

V spomin na izjemno Pelikanovo fotografsko kariero in prikaz, kako je fotografija izgledala nekoč, bo Muzej novejše zgodovine Celje, ki je pripravil omenjeno razstavo, dvakrat izvedel poseben dogodek, poimenovan Pelikanov potujoči atelje.

V preteklosti so ga izvajali v Zdravilišču Dobrna in Laškem, tokrat pa bo premierno tudi v zdraviliškem parku v Rogaški Slatini, in sicer v soboto, 24. junija, med 10. in 12. uro ter 25. avgusta prav tako med 10. in 12. uro.

Kostumiran fotograf bo v potujočem ateljeju ustvaril portretno fotografijo obiskovalcev razstave v sodobnih fotografskih tehnikah s pridihom nostalgije. Z modnimi dodatki iz začetka 20. stoletja si bodo lahko obiskovalci popestrili svojo garderobo, da bo fotografija še bolj retro obarvana.