Tradicionalno bodo filme predvajali v Kinu Meeting Point, osrednjem mestnem filmskem zbirališču. Vstop na projekcije filmov, ki bodo vsak dan na ogled ob 20. uri, je prost.

Kot so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC), bo otvoritveni film šestih dnevov novega slovenskega filma v Sarajevu večkrat nagrajena Inventura, filmski prvenec scenarista in režiserja Darka Sinka, ki pripoveduje o tragikomičnih prigodah običajnega človeka.

V glavni vlogi poleg Radoša Bolčine in Mirele Knez igra Dejan Spasić. Film je nastal pod okriljem produkcijske hiše December iz Ljubljane, producenta sta Vlado Bulajić in Lija Pogačnik.

Naslednji dan bo na sporedu Orkester scenarista in režiserja Matevža Luzarja, letošnji zmagovalec 25. Festivala slovenskega filma Portorož. Poleg vesne za najboljši film je Matevž Luzar prejel še vesno za najboljši scenarij, direktor fotografije Simon Tanšek pa vesno za najboljšo fotografijo. Filmska zgodba Orkester spremlja rudarski pihalni orkester iz Zagorja ob Savi, ki se napoti na gostovanje v pobrateno mesto v Avstriji.

Film je nastal v koprodukciji z RTV Slovenija in v sodelovanju s Pihalnim orkestrom Svea – Zagorje, Napravi film iz Zagreba, Viba filmom ter številnimi drugimi. Producentka filma je Petra Vidmar iz produkcijske hiše Gustav Film.

Zadnji dan si bo sarajevsko občinstvo lahko ogledalo še Jezdeca, prvenec režiserja Dominika Menceja. Film prikazuje motoristično popotovanje po Sloveniji in Hrvaški leta 1999. Na 25. Festivalu slovenskega filma Portorož je film prejel štiri vesne, za najboljšo glavno moško vlogo, najboljšo montažo, najboljši zvok in nagrado za najboljši film po izboru občinstva.

Scenarij za film sta napisala režiser in Boris Grgurović, v njem igrajo Timon Šturbej, Petja Labovič, Anja Novak in Nikola Kojo.

Koprodukcijske hiše so hrvaški Antitalent, srbska Sense production, italijanska Transmedia, Novi film iz BiH-a ter slovenski NuFrame. Film so sofinancirali Studio Viba Film, RTV Slovenija, Hrvaški avdio-vizualni center, Ustvarjalna Evropa - MEDIA, Re-Act, Filmski center Srbija, Fundacija za kinematografijo kantona Sarajevo in Avdiovizualni sklad Furlanije - Julijske krajine.

Dnevi novega slovenskega filma se pripravljajo v sodelovanju s SFC-jem, lektoratom slovenskega jezika na oddelku za slovanske jezike in književnost Filozofske fakultete Univerze v Sarajevu in Društvom Slovencev Ivan Cankar v Sarajevu ter s podporo Centra za slovenščino kot drugi in tuji jezik pri Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani ter urada slovenske vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Vsi filmi so nastali s finančno podporo SFC-ja.