S slikarsko-kiparsko postavitvijo se umetnica dotika nekaterih eksistencialnih vprašanj človeštva, ki v iskanju lastne nesmrtnosti pogosto usodno vpliva na evolucijske poti živega sveta, so ob razstavi zapisali v Galeriji MOL.

Rdeča nit njenega raziskovanja so refleksije na realno okolje, v katerem živi, s posebnim poudarkom na nujnosti recikliranja civilizacijske navlake in neškodovanja drugim živim bitjem. Umetnica meni, da človeštvo zadnje čase uporablja genske posege v tuje (in lastno) življenje, ob čemer so marsikdaj prekoračene etične meje dostojnega in dovoljenega.

Umetnica pogosto posega po že uporabljenih materialih. Vsesplošno človeško željo po nadvladi oziroma t. i. trofejah simbolno nadomesti z "vegansko taksidermijo", piše v napovedi razstave.

Ob povezovanju tradicije s sodobnostjo si želi umetnica odgovoriti na vprašanje o varljivi meji med visoko in nizko umetnostjo ter osvetliti razmerja med umetnostjo, znanostjo in kičem, ki v času svetovnega spleta in plagiatorstva pogosto niso popolnoma jasna.

Barbara Jurkovšek, rojena leta 1981 v Ljubljani, je leta 2006 diplomirala in leta 2009 magistrirala iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani pri profesorici Metki Krašovec. Pozneje se je izpopolnjevala še na Akademiji lepih umetnosti v italijanskem Leccu.

Predstavila se je na več samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini, med drugim tudi v ZDA, Veliki Britaniji, Franciji, Belgiji, Nemčiji in Italiji. Od leta 2009 je samozaposlena v kulturi. Deluje na področju slikarstva, kiparstva, grafike, kaligrafije in znanstvene ilustracije.