V knjigi je med drugim opisana tudi pot za postavitev letališča v Lajšah.

Knjiga z naslovom Letalstvo v Šaleški dolini po drugi svetovni vojni in 50 let Šaleškega aerokluba sledi monografiji, ki je predstavljala letalstvo v Šaleški dolini do konca druge svetovne vojne, in je izšla leta 2016.

Vsebina tokratnega dela je nanizana kronološko kot preplet dogodkov pospremljen s podatki, zgodbami posameznikov in slikovnim gradivom. Bralca popelje skozi čas prizadevanj za postavitev letališča in v nadaljevanju vsebin pod vodilnim naslovom Kako smo leteli - nanizanih po desetletjih vse do današnjega časa. Poimenovanje aerokluba s sedežem v Lajšah se je skozi čas spreminjalo.

Prvo poimenovanje je aeroklub dobil ob ustanovitvi leta 1971 kot Aeroklub Velenje, vendar se je ob uspešni podpori gospodarstva leta 1972 klub preimenoval v Aeroklub Gorenje Velenje. V spremenjenih pogojih delovanja je aeroklub leta 2012 dobil novo ime, Šaleški aeroklub, ki danes praznuje 50. let delovanja.

V poglavju Zgodba so nanizane zgodbe posameznikov, ki so svoje življenje zapisali letalstvu kot poklicni piloti v vojnem letalstvu nekdanje socialistične Jugoslavije, Slovenski vojski ali v civilnem letalstvu. Knjigo dopolnjuje še poglavje s statističnimi dodatki, kot so podatki o članstvu aerokluba skozi čas ter njihovih športnih dosežkih, predsednikih, upravnikih in podatkih o vseh klubskih letalih. Slikovno in drugo gradivo, predvsem intervjuje, so prispevali člani aerokluba.

Ob knjigi je Pina Špegel pripravila še tudi dokumentaren film, ki pregledno prikazuje razvoj letalstva v Šaleški dolini.