V petek, 16. avgusta, bodo v Kulturnem domu v Lokvi na Krasu ob 17. uri predvajali kratki film, ki mu bo sledila okrogla miza z udeleženci odprtja muzeja. Med drugim se bodo začetkov spominjali takratna kustosinja Goriškega muzeja Nataša Nemec, zbiralec in vodja Vojaškega muzeja Tabor Lokev Srečko Rože ter Irena Rože iz Vojaškega muzeja Tabor Lokev.

V soboto, 17. avgusta, si bo mogoče razstavljene predmete v muzeju ogledati brezplačno, poleg tega bodo organizirali vodenje po razstavi Sežanski okraj in zahodna meja (1945–1954) z avtorico razstave, zgodovinarko Anjo Rože. Vodstvo se bo začelo ob 10. uri.

Omenjena razstava je bila odprta ob praznovanju 76. obletnice priključitve Primorske k matični domovini. Osredotoča se na politično, gospodarsko, kulturno-socialno dinamično življenje prebivalcev tedanjega sežanskega okraja takoj po koncu druge svetovne vojne.

V soboto popoldne pa pripravljajo še osrednjo prireditev ob 30. obletnici, ki bo potekala na prostoru pred Vojaškim muzejem Tabor Lokev oz. v primeru slabega vremena v Kulturnem domu v Lokvi. Med drugim bo zbrane nagovoril lastnik Vojaškega muzeja Tabor Lokev Srečko Rože, slavnostna govornica pa bo upokojena kustosinja Pokrajinskega muzeja Koper Vlasta Beltram.

Občina Sežana in Krajevna skupnost Lokev sta v sodelovanju z Goriškim muzejem Kromberk - Nova Gorica ta več kot 500 let star kulturni spomenik lokalnega pomena zaupala v upravljanje strastnemu zbiralcu vojaške kulturne dediščine Srečku Rožetu. S tem je zbiralec vojaških predmetov dobil priložnost, da svojo obsežno zbirko predstavi javnosti.

Rože sicer militarije iz časa prve in druge svetovne vojne zbira že več kot 40 let. Poleg tega je v muzeju počasi nastajala še arheološka in etnološka zbirka, vezana najprej na domače kraško območje, z leti pa tudi na ostala območja Slovenije.