Na tradicionalni prireditvi, ki se bo sklenila v nedeljo, bodo predstavili dediščino Selške doline, program pa bo letos obogatila tudi razstava klekljaric iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine ter Bolgarije.

Slovenija je nominacijo v formalni postopek pri Unescu vložila marca 2017. Foto: BoBo
Slovenija je nominacijo v formalni postopek pri Unescu vložila marca 2017. Foto: BoBo

Kot so sporočili iz Turističnega društva Železniki, bodo na Čipkarskih dnevih, združeno z etnologijo in zabavo, predstavili vseslovensko in tudi tujo tradicijo klekljanja. Čipkarski dnevi bodo v štirih dneh na različnih lokacijah v središču Železnikov ponudili paleto med seboj povezanih samostojnih dogodkov, ki bodo posebej privlačni za navdušence klekljanja in kulturne dediščine.

62. Čipkarski dnevi se bodo začeli drevi ob 18. uri s slovesnim odprtjem in kulturnim programom v Plnadi, z nagovorom župana Marka Gasserja ter odprtjem razstav v kulturnem domu in galeriji Muzeja Železniki. V galeriji muzeja bodo razstavljale klekljarice iz Železnikov ter slovenske klekljarice, članice Mednarodne organizacije za klekljano in šivano čipko.

V kulturnem domu bodo na ogled letna razstava čipk učenk Čipkarske šole Železniki, razstava v spomin na Maro Demšar, prodajna razstava čipk in spominkov turističnega društva, razstava čipk prireditve 24 ur klekljanja zadnjih devetih let, razstava o treh desetletjih tabornikov Rod zelene sreče in mednarodna razstava čipk iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Bolgarije ter Slovenije.

V petek bo v Gostišču Lajnar na Soriški planini strokovno predavanje na temo upravljanja destinacij, katerega gost bo direktor Turizma Bohinj Klemen Langus. Na trgu pred plavžem v Železnikih bo potekal živ žav za otroke, zvečer bo v športni dvorani sledila slavnostna akademija ob občinskem prazniku.

V soboto bodo v kulturnem domu predstavili izdelavo čipk gostov iz tujine, Muzejsko društvo Železniki pa bo prikazalo taljenje železa po 2500 let starem postopku. Nogometni klub Niko Železniki bo pripravil tradicionalno tekmo ledik proti oženjenim. Odvili pa se bodo tudi Rally Železniki, letni koncert Pihalnega orkestra Alples Železniki in veselica s skupino Gino & band.

V nedeljo bo sledil osrednji praznik čipke, ki se bo začel z mašo za klekljarice. Dan bo namenjen sejemski ponudbi in tržnici, klekljarice pa bodo na različnih lokacijah v starem delu mesta prikazovale izdelovanje čipke. Pod okriljem Čipkarske šole Železniki bo potekala klekljarska ustvarjalnica za otroke. Taborniki bodo postavljali leseno skulpturo plavža. Nastopili bodo Pihalni orkester Alples Železniki, Pihalni orkester Lepoglava in Ansambel Banovšek. Osrednji dogodek pa bo tradicionalno vseslovensko tekmovanje odraslih v klekljanju.