Z investicijo, ocenjeno na 34,7 milijona evrov, želijo na Roški cesti zagotoviti ustrezne prostorske možnosti za nemoteno delovanje akademije.

Kot so spomnili v sporočilu za javnost, je Akademije za likovno umetnost edina nacionalna univerzitetna izobraževalna ustanova na področjih likovnih umetnosti, restavratorstva in oblikovanja v Sloveniji. Trenutno deluje na petih lokacijah, zaradi česar se sooča s številnimi operativnimi, logističnimi in prostorskimi stiskami.

Z izgradnjo novega objekta na Roški v Ljubljani bo lahko akademija uresničila razvojne potenciale umetniških in znanstvenih področij, ki doslej niso mogli biti realizirani zaradi neustreznih prostorskih možnosti.

Za potrebe rešitve prostorske problematike akademije je v okviru predmetnega projekta v letu 2021 in 2022 predvideno izvajanje dejavnosti, povezanih z izvedbo arhitekturnega natečaja. Konec leta 2022 je predviden začetek priprave projektne dokumentacije, začetek gradnje pa v letu 2024. Zaključek investicije je predviden leta 2028. Naložba bo financirana s sredstvi ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, so še sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.