Ansambel se na historičnih glasbilih posveča poustvarjanju predvsem glasbe iz obdobja baroka in klasicizma. Na spored so uvrstili Beethovnov prvi in drugi klavirski koncert ter Haydnovo Simfonijo št. 93 v D-duru.

Orkester dobe razsvetljenstva je leta 1986 ustanovila skupina londonskih glasbenikov iz želje po preizpraševanju in prirejanju glasbe. Rdeča nit repertoarja sta baročna in klasicistična glasba na starih glasbilih, vmes pa je orkester poskrbel za kakšno presenečenje, kot sta Berliozova Fantastična simfonija ali Bach brez dirigenta.

Orkester je kmalu začel privabljati najboljše dirigente, postal ljubljenec evropskih koncertnih odrov in dobil prestižne angažmaje kot rezidenčni orkester centra Southbank in festivala v Glyndebourneu.

Kot so zapisali v CD-ju, so bili glasbeniki ansambla označeni za ekscentrične idealiste, vendar so ostali zavezani eksperimentiranju ter raziskovanju različnih poustvarjalnih modelov, pristopov k vajam in glasbenih tehnik.

"Nekako po malem je orkester spremenil svet klasične glasbe (...) Za nasvet so ga začeli prositi simfonični in operni orkestri. Sestavi, zavezani poustvaritvi na historičnih glasbilih, so začeli spreminjati svoje dirigente in repertoar. Po vsej Evropi in Ameriki so se pojavili novi ansambli starih glasbil," so zapisali ob koncertu.

Za orkestrom stojijo dirigenti, kot sta Simon Rattle in Ivan Fischer, trenutno pa so glasbeniki na turneji po Evropi pod vodstvom Andrasa Schiffa, ki nastopa z večino mednarodno pomembnih orkestrov in dirigentov. Od leta 2004 je v več kot 20 mestih izvedel celoten cikel Beethovnovih klavirskih sonat po kronološkem redu. V zadnjem desetletju intenzivno raziskuje avtentične zvoke fortepiana.