V okviru festivala bodo na 14 lokacijah v Kranju na ogled dela 79 avtorjev iz 11 držav, in sicer iz Slovenije, Italije, Avstrije, Hrvaške, ZDA, Nemčije, Ukrajine, Bosne in Hercegovine, Madžarske, Urugvaja in Rusije. V zadnjih letih na festivalu posebno pozornost namenjajo umetnikom posameznih držav. Po Japonski in Hrvaški je letos na vrsti Italija.

Kot je na novinarski konferenci prejšnji teden povedala umetniška vodja festivala iz Likovnega društva Kranj Martina Marenčič, je cilj letošnjega festivala prepletanje vizualnih dražljajev in estetske dovršenosti s premisleki o tihožitju v današnjem času, ustvarjajoč nepozabno izkušnjo za ustvarjalce in obiskovalce hkrati.

"Tradicionalno so tihožitja pogosto prikazovala cvetje, sadje, hrano ali vsakdanje predmete v notranjih prostorih. Motiv se v sodobni umetnosti širi v nove dimenzije, kjer lahko postane vzklik družbenih vprašanj, kritika družbe ali premislek o sodobnih življenjskih izzivih," je pojasnila Marenčič.

Umetniki bodo na festivalu predstavili svoje interpretacije tihožitja skozi različne tehnike in medije. Po tem, ko so lani k sodelovanju prvič povabili ilustratorje, so letos nabor izraznih medijev razširili še na grafit.

Priznanje za življenjsko delo na področju tihožitja je Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov dodelila akademskemu slikarju in grafiku Darku Slavcu, ki tihožitje vidi tudi kot duhovno delo. Kot je pojasnil, je predmete vedno vzel kot živo materijo, ki predstavlja tiho kontemplativno strukturo izpovednosti.

V okviru festivala, ki bo potekal do 2. novembra, bodo na voljo vodeni strokovni ogledi po razstaviščih in različne delavnice, prav tako pa tudi izmenjevalnica storitev ter umetnin, ki je namenjena mreženju, druženju in medsebojni podpori.