V fokusu letošnjega festivala so razmerja med zvokom in tekstom, njuna srečevanja, sosledja, soodvisnosti, mimohodi in prepletanja.

"Zvoki so bistven element vsakdanjega življenja, družbene povezljivosti in – obratno – družbenega razslojevanja. Povsod so in vedno. Tudi v umetnosti. V zadnjih letih je govora o zvočnih knjigah. Toda knjiga je bila vedno zvočna. Zvokovni elementi avtorske misli in naracije so posredovani s formo, intonacijo, dikcijo, tudi sintakso. Zvok je vedno bil ključen element teksta. Ko se posvečamo enemu, se posvečamo drugemu," piše v sporočilu za javnost.

Razstava Zvoktekst: Nekateri tokovi sodobne poezije v Galeriji Škuc združuje dela 15 sodobnih literarnih, zvočnih in vizualnih umetnic in umetnikov. Kurirala jo je Nina Dragičević, konceptualno pa obravnava inovacije na področju literature, kontrakulturnost v književnosti, formativni in tehnološki premik od kitice k transmedialnosti ter zvokovne elemente, ki bistveno določajo poezijo samo.

Sredni večer se bo začel s pogovorom z Yaro Mekawei (Egipt), ki s svojo zvočno-pesniško instalacijo sodeluje na omenjeni razstavi. Sledilo bo predavanje in poslušalnica vodilnega premišljevalca sodobnih glasb Luke T. Zagoričnika o maskulinosti v zvočnih umetnostih. Večer bo sklenil koreopesniški film afroameriške queer umetnice(ka) storäe michele (ZDA), ki je bil(a) letos nominiran(a) za nagrado lambda.

Tretji dan festivala bo odprla Irena Z. Tomažin z branjem konkretne poezije, na odru pa se bo s solo koncertom predstavila tudi skladateljica, flavtistka, glasbena improvizatorka ter raziskovalka Hanan Hadžajlić (Bosna in Hercegovina); njen koncert vključuje dela Dina Rešidbegovića, Ališera Sijarića in svetovno premiero avtoričine kompozicije Meta Loops.

Festival se bo končal z Zuzano Husarovo (Slovaška), ki se ukvarja z zvočno poezijo, elektronsko in interaktivno literaturo. Je tudi predavateljica na Masarykovi Univerzi na Češkem, za Topografije zvoka pa pripravlja koncert zvočne poezije.