Tridnevni Ljubljana Festival na Ljubljanici se začenja 28. junija z nastopom Neobrass kvinteta, ki ga sestavljajo trobentača Kristjan Zupan in Jernej Maček, Marko Arh na rogu, Žan Kopše na pozavni in Uroš Menegatti na tubi. Sledil bo koncert kvarteta flavt Aeris, v katerem so flavtistke Katja Ferenc, Tjaša Pauko, Lara Senica in Anica Mićić. Prvi dan festivala bo zaključil koncert Trobilnega kvinteta Konservatorija za glasbo in balet, ki ga sestavljajo trobentača Luka Kraševec in Tit Hodžar, Jure Kovačič na rogu, Matija Kodelja na pozavni in Žan Salaj na bas pozavni.

V četrtek, 29. junija, bo kot prvi nastopil Trobilni kvintet Corpus delicti z Rokom Škerjanec in Maticem Kavclom na trobenti in Andrijo Šafranom na pozavni, Ivanom Fagarazzijem na tubi in Maticem Franom na rogu. Sledili bodo Kvartet flavt Akademije za glasbo s Katarino Kastelec, Nušo Dolinšek, Hano Žvagen in Nejo Hočevar, Kvartet evfonijev 4phonium z Emanuelom Mikacem, Tilnom Klavžerjem, Luko Ovčjakom in Žanom Pečenikom, in Ljubljanski kvartet saksofonov, ki ga sestavljajo Arijan Mačak, Boštjan Rojc, Tia Ivajnšič in Lan Meden.

Zadnji dan Ljubljana Festivala na Ljubljanici bodo nastopili Pihalni kvartet Akademije za glasbo, ki ga sestavljajo flavtistka Nuša Dolinšek, oboistka Tjaša Škvorc, fagotist Ivan Mršić, Kristina Klančar na rogu in klarinetist Adam Atanasov, Kvartet flavt Inuaria s flavtistkami Katarino Kastelec, Laro Oblak, Ajdo Mori in Aljo Boštjančič ter Kvartet rogov Akademije za glasbo z rogisti Saro Hartman, Davidom Tretjakom, Kristino Klančar in Franom Matićem.

Vsi koncerti na ladjicah so brezplačni, plačljiva je plovba v času festivala.

Tradicija glasbenih regat po Ljubljani je povezana z delovanjem prve predhodnice današnje Slovenske filharmonije – Academie Philharmonicorum Labacensis, ki je bila ustanovljena leta 1701 in se je zgledovala po tovrstnih italijanskih akademijah.

Dejavnosti njenih članov, sicer ljubiteljskih glasbenikov, so bile po eni strani zaprtega tipa v obliki zgolj članom namenjenih nastopov, po drugi pa so tudi javno nastopali, vendar le ob posebnih priložnostih, na primer ob dogodkih v vladarski družini, so navedli pri Festivalu Ljubljana.