Razstava Prežihove bralne značke na Osnovni šoli Franja Goloba Prevalje. Foto: OŠ Franja Goloba Prevalje, šolski arhiv/Franci Štrekelj
Razstava Prežihove bralne značke na Osnovni šoli Franja Goloba Prevalje. Foto: OŠ Franja Goloba Prevalje, šolski arhiv/Franci Štrekelj
Sorodna novica 60 let Bralne značke: mladi danes ne berejo manj, berejo pa drugače in drugačne vsebine

Dva milijona evrov je občini Prevalje anonimno daroval nekdanji učenec tamkajšnje osnovne šole, kjer so pred šestdesetimi leti začeli vseslovensko gibanje za bralno značko. Njegova želja je, da bi s tem denarjem uredili Muzej Bralne značke. Na ta način opozarja tudi na zavedanje o pomenu branja knjig in spodbudah na sploh za razvoj mladih na Koroškem.

Cela naložba bo vredna šest milijonov
Muzej Bralne značke bo del parka Jezero, ki ga urejajo okoli prevaljske šole in v okviru katerega bodo naredili tudi plezalni center. Prevaljski župan Matic Tasič pravi, da bodo preostanek denarja za skoraj 6 milijonov evrov vredno naložbo skušali pridobiti na razpisih.

"Za ta projekt smo pridobili 40 odstotkov z donacijami, eden od naših Prevaljčanov, ki je hodil na našo šolo, ki je bral knjige na Prevaljah, ki je s svojim znanjem ustvaril premoženje, je namensko za izgradnjo tega prostora podaril dva milijona evrov. Za ostala sredstva kandidiramo na razpisu za evropska sredstva," je potrdil župan.

Prevalje pa so tudi prvo slovensko mesto bralne značke, naziv bodo mestom podeljevali na dve leti.