Ženski portret (hči Marka Avrelija?), 160–180. Foto: Worcester Art Museum
Ženski portret (hči Marka Avrelija?), 160–180. Foto: Worcester Art Museum

Kip so oblasti zasegle le nekaj tednov po tem, ko je iz Muzeja v Clevelandu v zvezdni državi Ohio manhattansko tožilstvo zaseglo kip, ki domnevno predstavlja Marka Avrelija. Zaseg kipov je del obsežne preiskave tihotapske mreže, ki je artefakte iz jugozahodne Turčije, območja nekdanje Likije, posredovala naprej prek New Yorka. Manhattansko državno tožilstvo podrobnosti o preiskavi ne daje.

Doprsje, imenovano Ženski portret, je Muzej umetnosti v Worcestru v Massachusettsu pridobil leta 1966. Po navedbah muzeja gre za kip, ki je nastal med letoma 160 in 180 in bi lahko predstavljal portret hčerke Marka Avrelija ali pa Septima Severja. Prvi je vladal Rimu med letoma 161 in 180, Sever pa od 193 do 211.

V muzeju trdijo, da razpolagajo s skopimi podatki glede provenience kipa. "Zelo smo hvaležni za nove informacije o kipu," je po zasegu dejal direktor muzeja Matthias Waschek. "Etične smernice muzejev so precej drugačne, kot so bile v 60. letih 20. stoletja, in naš muzej je pri upravljanju zbirke zavezan modernim normativom."

Turčija je vrnitev omenjenega kipa Marka Avrelija od clevelandskega muzeja zahtevala že leta 2012, ko je objavila seznam 22 predmetov iz muzejske zbirke, za katere je trdila, da so bili ilegalno odneseni iz območja naselja Bubon in nekaterih drugih krajev. V muzeju so na zahtevek tedaj odgovorili, da Turčija ni navedla dovolj trdnih dokazov, da so bili artefakti zares ukradeni.

Gre za približno 193 centimetrov visok brezglavi kip moškega, ovitega v togo in s sandali na nogah. Nalog za zaplembo kipa je 14. avgusta podpisala newyorška vrhovna sodnica Ruth Pickholz kot del omenjene preiskave manhattanskega javnega tožilstva. Kip, ki ga datirajo v drugo polovico 2. stoletja, je v Muzej v Clevelandu prišel leta 1986. Po poročanju tamkajšnjega časopisa The Plain Dealer so kip pred več kot dvema mescema odstranili iz stalne razstave, na spletni strani pa poimenovanje spremenili iz Cesar kot filozof, verjetno Mark Avrelij (vladal med 161–180) v Oblečena moška figura.

Predstavnik muzeja Todd Mesek je za portal Art News dejal, da v muzeju vprašanje izvora jemljejo zelo resno in odgovorno ter pozorno preverjajo zahtevo. "V muzeju javno o tem, ali je bil podan zahtevek, ne razpravljamo. Muzej verjame, da bi javna razprava pred dokončno odločitvijo odtegnila od svobodnega in odprtega dialoga med strankama, kar je pogoj za dosego najboljšega dogovora med vsemi vpletenimi."